dissabte, 19 de maig del 2007

PREMI A L'OLIVERA MONUMENTAL


Ahir vaig estar a Jaén, a l'edició d'aquest any d'Expolivo, una fira dedicada al món de l'olivera. He tingut la satisfacció i l'orgull d'anar-hi, junt amb la família Porta-Ferré de la Galera, per rebre el 1er premi a la Millor Olivera Monumental de l'Asociación Española de Municipios del Olivo, atorgat a l'olivera la Farga de l'Arión.

S'ha otorgat el Premi a aquest magnífic exemplar, de la varietat Farga i de 2000 anys, per la seva singularitat i estat de conservació. Alhora s'ha premiat la tasca de promoció que fem des d'Ulldecona per conservar aquest Patrimoni natural i monumental. A Ulldecona, segons un inventari fet fa un parell d'anys pel Gepec a encàrreg de la Fundació Territori i Paisatge, tenim més de mil oliveres que superen els mil anys i això és un verdader tresor que cal que sigui conegut però també reconegut com a tal.

Realment ha estat un goig poder rebre aquest reconeixement a la feina ben feta, al treball de tant temps, a la unió d'esforços entre l'administració i els propietaris. Ens queda pendent encara la llei de protecció dels arbres monumentals per tal de poder oblidar l'amenaça constant que pateixen. Us heu parat mai a pensar que ens explicarien aquestes oliveres si puguessen? Per davant d'elles han passat mil o més anys de la història de la nostra terra. Han conegut els nostres avantpassats, com vivien, com pensàven ...

No vull acabar aquesta entrada sense agraïr a la família Porta-Ferré la seva sensibilització, el seu amor i cura per les oliveres, el seu treball i el seu suport en les diverses iniciatives engegades. Així també, agraïr a desenes d'altres pagesos i propietaris dels exemplars d'oliveres mil.lenàries que hi ha a Ulldecona (amb alguns ja hi tenim convenis signats des de l'Ajuntament) que durant tota la seva vida han tingut cura dels arbres per tal que ara tots i totes puguem gaudir d'aquest verdader patrimoni viu de la humanitat.

Gràcies.

3 comentaris:

Anònim ha dit...

és cert, heu fet bona faena en tot això del turisme i la natura. Ojalá es pugue continuar. Compte perquè hi han alguns que coaccionen al personal, sobretot a la gent gran per votarlos a nells

Anònim ha dit...

i damunt els programes que ha repartit avui l'oposició tot i que diuen que s'ha fet tot malament estan plens de propostes que ja estan fetes o s'estan fent....no saben que dir !

Anònim ha dit...

de la mateixa manera que hi ha candidats q reben amenaces...