dimecres, 2 de gener del 2008

25 ANYS DELS ROSSINYOLS


Un dia com avui de fa 25 anys, el 2 de gener de 1983, es fundava oficialment la coral infantil els Rossinyols del Montsià. Uns mesos abans, Paquita Querol, “Doña” Paquita, havia anat preparant als seus alumnes i a altres xiquets i xiquetes del CEIP “Ramón y Cajal” d’Ulldecona. Aquell dia, en un assaig, va preguntar-nos si voliem formar de manera seriosa una coral. I, tots vam dir que si. Concerts, trobades, intercanvis, viatges ... a partir d’aquell dia van vindre tot un seguit d’experiències que segur que els aproximadament 300 xiquets i xiquetes que hem passat en un moment o altre pels Rossinyols, no oblidarem perquè formen part de la nostra infantesa.

Uns quants Rossinyols ho hem volgut celebrar avui amb un concert, com no podia ser d’altra manera. L'hem fet a l'Esglèsia de Sant LLuc després d'una missa cantada també. No hem pogut estar tots però, de veritat, ens ho hem passat molt bé. Amb més anys que llavors, amb les veus una mica més rovellades i algunes cançons oblidades, però amb la il.lusió de poder recordar bon moments, amb la satisfacció de retrobar vells companys i amb el goig de veure com la nostra tasca l’han continuat molts xiquets i xiquetes (els més menuts que ara canten tenen cinc anyets). Aprofito l’ocasió també per a felicitar a totes les persones que ho han organitzat, pel seu treball i la seua dedicació, entre ells a la Junta actual dels Rossniyols. L’esforç ha valgut la pena.

Entre les cançons que hem cantat hi ha Si de bon matí (la primera que vam cantar també fa vint i cinc anys) i altres que no podrem oblidar mai com El Rossinyol o Muntanyes regalades. El concert l’hem acabat amb un cànon sorpresa composat per Andreu Martínez, una de les persones que també va dirigir la coral en els seus inicis, i l’Himme d’Ulldecona. Però com a mi hi ha dos cançons que m’agraden moltíssim i que sempre recordaré del meu pas per la coral, textualment, tal com estan escrites a la partitura, les reprodueixo a continuació per tancar aquesta entrada d'aniversari al blog:

HIMME DELS NOYS
(Lletra de Francesch Mateu i Música de Lluis Millet)

Som petits, petits, petits, de l’alçada y de la pensa però obrim els cinch sentits a la vida que comença, som petits. Ja veureu quin aufanor quan els noys tornaran homes, ja veureu quin aufanor, som petits com la llavor.

Del avuy ve’l demà, som la llavor, som el gra, som la cullita que vindrà.

En el nostre cor de noys hi ha una sanch que fa bullida plena d’ansies y alegroys, que ens empen cap a la vida, som petits. Esbravant-la en jochs y cants, creixerem a la bona hora, esbravant-la en jochs y cants, serem forts y serem grans.

Del avuy ve’l demà, som la llavor, som el gra, som la cullita que vindrà.

CANON DE LA PAU
(Adaptació catalana)

Escolteu ! S’acosta ja, el temps de saber tots la veritat!

Temps de que el lleó no ataqui l’anyell, de fer servir les armes amb l’amor i collir-ne tots les roses.

La pau serà nostre estandart! No en dubteu pas, ja arribat!


*La foto és d'un concert dels Rossinyols a la Casa de Cultura d'Ulldecona de fa ja uns quants anys.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

rossinyool, que vas a fraaaança , rooosssiiiiiinyooool !!

Unknown ha dit...

Estic buscant la cançó del Himme dels noys. Algú em sabria dir d'alguna pàgina d'on la pugui descarregar? O si està en algún disc, recull de cançons...

Merci!