dimarts, 8 d’abril del 2008

QUATRE D'AVUI I UNA MÉS


Avui es compleixen cinc anys de la mort de José Couso a l’Irak. Va ser un atac de les anomenades forces d’alliberament nordamericanes. Va ser un atac militar a un hotel ple de periodistes. Els culpables continuen en llibertat.

Avui també, la persona que va treure les tropes espanyoles d’aquesta guerra il.legal, Jose Luis Rodíguez Zapatero, passa el seu segon debat d’investidura al Congrès dels Diputats. Quasi amb tota seguretat acabarà divendres amb la seva investidura com a President del Govern, amb els vots del grup parlamentari Socialista, en segona volta. Reconec que fa molts anys que segueixo quasi bé íntegrament els debats d’investidura. M’ha agradat el discurs de Zapatero pel to, pels compromisos i pel “full de ruta” que ha marcat per aquesta legislatura. Ha estat però, molt dens, i a l’intentar encabir tots els temes importants potser no ha concretat tant com voldríem alguns d’ells, però hem de ser conscients que és impossible detallar tant en un debat d’aquestes característiques. A la web de la Moncloa està el discrus íntegre.

Avui també hem conegut la distribució del Pla Únic d’Obres i Serveis de Catalunya. A Ulldecona “el repartiment” ens deixa 1.071.000 euros:
2008 – Redacció del projecte de l’Antic Convent (Arxiu Històric i Casal d’Entitats) -50.000 euros de subvenció (la inversió total és de 136.000 euros)
2009 – Urbanització de diversos carrers de Sant Joan del Pas - 60.000 euros de subvenció (la inversió total és de 645.000 euros)
2009 – Remodelació urbanística de la Murada de Baix – 450.000 euros de subvenció (la inversió total és de 600.000 euros)
2009 – Canvi d’enllumentat del Molí de l’Om – 31.000 euros de subvenció (la inversió total és de 62.000 euros)
2010 – Xarxa de clavegueram a la Miliana – 60.000 euros de subvenció (la inversió total és de 242.000 euros)
2010 – Construcció de l’Arxiu Històric i Casal d’Entitats – 300.000 euros de subvenció (la inversió total és d’1 milió d’euros)
2011 – Urbanització de diversos carrers i places als Valentins – 60.000 euros de subvenció (la inversió total és de 120.000 euros)
2012 – Acondicionament del Passeig del Riu al Barri Castell – 60.000euros de subvenció (la inversió total és de 600.000 euros)

Avui també hem celebrat una nova sessió de la Comissió sobre Polítiques de Joventut al Parlament, on sóc portaveu del grup Socialista – Ciutadans pel Canvi. Hem tingut la compareixença del director general de l’Agència Catalana de Joventut, Julià Fernàndez. L’Agència es va crear a finals de l’any passat fruit de la necessitat d’existència d’un ens públic per executar programes que afavoreixin l’emancipació dels joves, en facilitar-li al jove l’accés al món laboral i a l’habitatge per poder desenvolupar amb normalitat el seu projecte de vida. La creació de l’Agència representa un salt qualitatiu important, un pas més, en el desenvolupament de les polítiques de joventut a Catalunya. Cal ara concretar objectius i prioritats, dotar els programes dels recursos necessaris, fer el desplegament a nivell territorial i treballar conjuntament amb els ens locals per recollir els millors fruits.

Per cert, el passat diumenge vaig assistir, a Deltebre, a la clausura de la 30a assamblea del Consell Nacional de la Joventut de Catalunya. Des d’aquí, felicitar a la nova presidenta, Agnès Russiñol, i també reconèixer la tasca feta pel president sortint, Jaume Soler. Cal dir que la presència ebrenca entre les entitats adherides al Consell és quasi bé inexistent.

Entre els objectius del consell es troben el foment de l’associacionisme juvenil i la participació democràtica, fer de pont entre la gent jove i els poders públics per millorar la situació juvenil, promoure les relacions entre les entitats juvenils, l’impuls d’informes i estudis propis sobre matèries relacionades amb la joventut, i projectar l’activitat del moviment associatiu català en l’àmbit internacional. Mostra d’això va ser la presència també en l’acte de clausura de la presidenta del Foro Latinoamericano de Juventut, Rita Solís, i el secretari general del Fòrum Europeu, Diego Tinto. El President del Parlament, Ernest Benach, va ser l’encarregat de tancar l’Assamblea, fent una crida a la implicació i a la participació per part dels joves.