dimecres, 16 de juliol del 2008

MILLORA DE L'ASSISTÈNCIA SANITÀRIA AL MONTSIÀ I AL MAESTRAT

Aquesta tarda, en la sessió de control al govern, he formulat la següent pregunta a la Consellera de Salut, Marina Geli.

La Generalitat de Catalunya té signats en matèria de salut diversos convenis de col.laboració amb altres comunitats com Aragó i Illes Balears per millorar l’assistència sanitària d’usuaris que viuen en territoris limítrofes. En canvi, no n’hi ha cap de signat amb la Generalitat Valenciana, fet que comporta en nombrosses ocasions situacions difícils, o fins i tot dramàtiques, tractant-se de salut, en poblacions de la comarca del Montsià i la comarca castellonenca del Maestrat.

Per exemple, els veïns i veïnes de municipis com Alcanar, Ulldecona i la Sénia, per ser atesos de nombroses patologies han de desplaçar-se obligatòriament a l’Hospital Verge de la Cinta de Tortosa, a més de 30 km en alguns casos, quan l’Hospital de Vinaròs es troba a menys 10 kilòmetres. En casos urgents, sigui per malaltia o accidents, el temps, com tots sabem, és fonamental per salvar vides i no costa el mateix fer 30 que 10 kilòmetres. Per això, és importantíssim que la Generalitat Valenciana i la Generalitat de Catalunya puguin arribar a un acord amb els mateixos termes que els convenis mencionats anteriorment.

És una reivindicació històrica dels veïns i veïnes del sud del Montsià i del nord de Castelló que pateixen dia a dia aquesta problemàtica i que reclamen una millor assistència i una major coordinació d’efectius a banda i banda del Riu Sénia. Aquest és, a més, junt amb la millora de les infraestructures i de les comunicacions, un dels objectius fundacionals de la Mancomunitat de la Taula del Sénia, una mancomunitat que agrupa 24 municipis de 3 comunitats autònomes

Recentment, s’han iniciat ja les converses per donar-hi solució i millorar així l’assistència sanitària de milers de catalans i valencians. Fa poques setmanes vostè va mantenir una reunió amb el seu homòleg valencià en que, entre altres temes, es va abordar aquesta qüestió i es va donar un primer pas importantíssim com és la signatura d’un protocol de col.laboració que derivarà en l’esperat conveni. Per això consellera, ens agradaria conèixer quins són els terminis amb els que treballa la Conselleria de Salut, i en quins termes es concretarà aquest conveni amb la Generalitat Valenciana.


Pregunta



Resposta