dimecres, 8 d’octubre del 2008

BONA ESTRENA DELS NOUS CONTENIDORS


Just avui fa una setmana que es va posar en marxa a Ulldecona el nou sistema de recollida d’escombreries, amb els nous contenidors soterrats (a la fotografia, abans de col.locar). M’he esperat uns dies per fer un primer balanç perquè, sincerament, pensava que aniria més malament del què ha anat i tenia por d’escriure alguna cosa i que, al dia següent, se n’anés tot a orris. Afortunadament, no ha estat així. Vull felicitar als veïns i veïnes d’Ulldecona i barris per l’interès que han posat, per la voluntat i les ganes de fer-ho funcionar a la primera. Sempre hi ha qui no compleix però majoritàriament el comportament ha estat de notable.

El camió de recollida de rebuig se’n va totes les nits mig buit i els d’orgànica, vidre, plàstic i paper, més plens del que ho feien fins ara. Quan tinguem els percentatges ja els donarem a conèixer. L’objectiu és poder reciclar fins al 65% dels residus urbans generats. L’obra ha costat més de cinc milions d’euros i ha estat coordinada pel Consell Comarcal. Quan es va plantejar, ja fa quasi tres anys, era un projecte pioner a escala estatal pel seu abast comarcal i s'ha finançat a través de fons del PUOSC, del Ministeri d'Administracions Públiques i dels ajuntaments.

L’any 2004 a la comarca del Montsià, de les 31.000 tones de residus produïdes, se’n van reciclar només 6.000 (un 20%). Veureu, per tant, que l’objectiu és ambiciós, però ho hem d’aconseguir. Si s’incrementa el reciclatge, cuidem el medi i, a més, ens podem estalviar el cànon que es paga des dels ajuntaments per tona de rebuig.

A Ulldecona hem reeditat una campanya que vam fer ja fa quatre anys per conscienciar als veïns i veïnes de la necessitat de reciclar i, sobretot, per explicar què anava a cada contenidor. Hem imprès de nou els fulls explicatius en quatre idiomes: català, castellà, àrab i romanès. Si els voleu consultar, només cal que cliqueu al damunt.

És interessant també veure a la gent, jove i gran, homes i dones, nascuts aquí o fora, com s'expliquen d'uns als altres on va cada cosa davant mateix dels nous contenidors i discutint sobre si té raó un o l'altre. Per moltes campanyes de conscienciació o de difusió que facis, està clar que no n'hi ha cap com el boca a boca.