dijous, 2 d’octubre del 2008

UNITAT, FERMESA i CONFIANÇA


Aquestes són les tres paraules que més s’han escoltat en els tres dies que ha durat el debat de política general al Parlament. Al final, la primera, s’ha complert. Avui, per una majoria aclaparadora (CIU, PSC, ERC i ICV) el Parlament ha aprovat una resolució sobre el nou model de finançament. No ha estat fàcil, però s’ha aconseguit i aquest és un motiu de satisfacció evident. Ara, cal mantenir aquesta unitat fins al final de la negociació amb el govern central. També cal que els diferents partits mantinguin la confiança entre sí, necessària per recórrer un camí que, sens dubte, serà llarg.

Deixant de banda el finançament i també la situació econòmica actual, m’agradaria destacar un parell d’aspectes en clau territorial que considero molt important i que també han sortit reiteradament al llarg del debat. El primer, la satisfacció per l’aprovació avui per unanimitat d’una proposta de resolució presentada pel PP on s’insta al Govern a que conjuntament amb el Govern de l’Estat s’executin les actuacions pendents per tal de preservar el Delta de l’Ebre. Ha estat l’únic punt dels centenars que hem votat avui aprovat amb els vots dels 133 diputats i diputades presents a la cambra.

El segon punt a destacar fa referència a les nuclears. Ha estat presentat pels grups parlamentaris que donem suport al govern (Socialistes, d’Esquerra i Iniciativa) i aprovat només amb els nostres vots. Textualment el text diu “expressar la preocupació i realitzar el seguiment pels reiterats incidents ocorreguts a les centrals d’Ascó i Vandellòs, plantejant al Ministeri d’Indústria la necessitat de revisar les condicions d’explotació i garantir la seguretat d’aquestes, i plantejar la necessitat de revisar les condicions d’explotació i, se s’escau, retirar la llicència a l’operadora d’aquestes centrals nuclears”. Mai cap govern ha estat tant clar al respecte. I, en aquest tema, també és desitjable esperar unitat d’acció per començar a canviar les coses.