dimarts, 4 de novembre del 2008

ESFORÇ INVERSOR A L'EBRE

La Generalitat ha presentat recentment els pressupostos per al 2009, uns comptes per fer front a la crisi i protegir els sectors socials més vulnerables. Són uns pressupostos que reforcen la cohesió social, on els recursos per a les polítiques socials creixen en quasi 713 milions d'euros i la partida per al foment de l'ocupació rep quasi 164 milions d'euros addicionals. Són uns pressupostos que incentiven l'economia en un moment de crisi, on la inversió en R+D+I creix en 126'4 milions d'euros i la inversió en transport en 415'5 milions. Són uns pressupostos amb un esforç importantíssim de contenció, on la despesa de l'administració i els serveis generals es redueix en quasi 46 milions d'euros.

La situació actual exigeix al Govern potenciar determinats capítols de despesa com les polítiques socials, les actuacions destinades a impulsar l'activitat econòmica, sostenint la inversió i el consum i, finalment, les iniciatives per fomentar l'ocupació. Tot i la caiguda en un 4'5% dels ingressos, la despesa creix un 2'4%.

Els diputats socialistes de les Terres de l'Ebre hem presentat aquesta tarda els pressupostos al nostre territori. I, com la política també és fer pedagogia, hem intentat explicar, dels tres llocs per on arriben les inversions de la Generalitat perquè sabem que, ja des del moment de presentació dels números, cada partit dona una xifra. La real és que la Generalitat, tot i la crisi, manté la inversió a les Terres de l'Ebre, que l'any en que estem ha superat els 200 milions d'euros.

En els comptes del 2009 es preveu una inversió territorialitzada a les quatre comarques de 85 milions d'euros, inversions amb finançament específic de 46 milions d'euros i, una quantitat molt important, de més de 70 milions, que anirem coneixent en detall pels pressupostos de cada Departament. Cal destacar que la mitjana d'inversió per habitant a Catalunya és de 472 euros, mentre que a les Terres de l'Ebre és de 566. Aquestes xifres corresponen només a la inversió territorialitzada. Si li sumem la resta, superem amb excreix els 1.000 euros per habitant. Es tracta d'un esforç sense precedents a nivell territorial, fruit de l'aposta clara d'aquest govern pel reequilibri territorial del país.