dijous, 5 de març del 2009

L'ASSETJAMENT SEXUAL AL TREBALL


Aquests dies se succeeixen els actes en commemoració del Dia Internacional de les Dones, el proper 8 de març. Avui, el Palau de la Generalitat ha acollit la presentació del document “La prevenció i abordatge de l’assetjament sexula i l’assetjament per raó de sexe a l’empresa”. Es tracta d’un instrument per definir, implementar i comunicar un protocol contra l’assetjament en el si de l’empresa, un tema encara tabú a la nostra societat, com bé ha posat de manifest Sara Berbel, la Directora General d’Igualtat d’Oportunitats del Departament de Treball en la presentació de la jornada. És un tabú parlar-ne i és un tabú també investigar-ho.

Les dades són esfereïdores. Menys d’un 1% de les víctimes ho denuncia. Segons un estudi del Instituto Nacional de la Mujer, un 15% de les dones confesen haver patit abusos en el treball, en diferents graus de gravetat. Cap d’ells és acceptable i la resposta no pot ser, en cap cas, la passivitat. Com a societat avançada no ho podem permetre. No es tracta d’un problema privat entre la víctima i l’assetjador, sinó d’un problema públic en tan que l’arrel es causada per un problema estructural de desigualtat entre els hómens i les dones.


Aprofito aquesta entrada per informar-vos que a la Casa de Cultura d'Ulldecona, demà divendres a les 18'30, s'inaugurarà l'exposició d'enganxines "Mujeres en Pie" que organitza el Grup de Dones precisament amb motiu del Dia Internacional de les Dones. L'oferta lúdico-cultural del cap de setmana a Ulldecona es completa amb el Masterclass de saxo de l'Escola de Música de la Banda, durant tot el dissabte, les botigues al carrer de la Unió de Comerç, durant tot el diumenge, i l'inici de la temporada de la Passió, amb la representació de l'obra en català de Jaume Vidal i Alcover.