dimecres, 15 d’abril del 2009

30 ANYS DE TREBALL I ESFORÇ


Ara fa 30 anys es constituïen els primers ajuntaments després de quatre dècades de dictadura franquista. Han estat 30 en que els nostres pobles, viles, barris i ciutats s’han transformat gràcies al treball de milers i milers de persones, hómens i dones, que han fet possible el canvi amb els seu esforç diari. Des d’aquí un reconeixement a tothom que ho ha fet possible.

En un moment com el d’ara, en una societat en continua transformació i immersos en una crisi econòmica sense precedents al món, cal impulsar, des d’aquest marc, noves polítiques per fer front als reptes presents i futurs. És des de la proximitat, des dels municipis, des dels ajuntaments, des d’on millor podem ajudar a resoldre els problemes dels ciutadans i ciutadanes d’arreu.

Queda però, feina per fer. Reptes per assolir, oportunitats per aconseguir, fruits per recollir. Entre altres, cal reactivar el procés de reforma del model de finançament local, per tal de dotar els ajuntaments dels recursos necessaris per fer front amb solvència i garanties a les competències que tenim assignades. És la gran assignatura pendent del municipalisme.

Hem demostrat el què podem fer des dels ajuntaments amb els recursos necessaris. Aquests dies per exemple, sense anar més lluny, estan començant a arribar a Catalunya els vora 1.300 milions d’euros del Fons Estatal d’Inversió Local, conegut com a Fons Zapatero. Els recursos es destinen a finançar projectes i obres municipals de nova planificació i d’execució immediata. Els projectes incideixen directament en el benestar dels veïns de tots els nostres pobles perquè es destinen sobretot a millorar espais públics, construir/reformar equipaments culturals, educatius i esportius, construir i reformar infraestructures de serveis bàsics i promoure la mobilitat entre altres.

Per anar concretant, a les Terres de l’Ebre, el fons servirà per crear 1236 llocs de treball i suposarà una inversió de 32 milions d’euros. Per comarques, es crearan 449 llocs de treball al Baix Ebre, 294 a la Ribera d'Ebre, 123 a la Terra Alta i 370 al Montsià. A Ulldecona, les obres seran adjudicades aquesta setmana i començaran en breu. Urbanitzarem de nou la Murada de Dalt, una part de l’avinguda Terrers, la que va des del camí de la sèquia fins al nou CAP, i avançarem en la semipeatonalització del carrer Major, en el tram des del carrer Sant Jaume – Sants Màrtirs i la Plaça Sales i Ferré (plaça de la Mera). En total es crearan 15 llocs de treball i s’invertirà 1.162.000 euros, finançats al 100% pel govern espanyol.

El treball que es feia des dels Ajuntaments ara fa 30 anys era ben diferent en alguns casos. La prioritat bàsica era dotar de serveis bàsics els pobles i ciutats (clavegueram, aigua potable, llum ...). Dic en alguns casos perquè en el cas concret d’Ulldecona encara ho estem fent ara. Els nostres barris encara no tenen aquests serveis, als que hem donat i estem donant un impuls els darrers cinc anys amb obres de serveis tant importants com el clavegueram a les Ventalles, Barri Castell i Sant Joan del Pas, el tractament d’aigües residuals als Valentins o l’arribada de l’aigua potable i la llum a la Miliana. A poc a poc, anem també urbanitzant carrers i dotant aquests nuclis amb equipaments socials i culturals.

Avui, a banda d’obres, des dels Ajuntaments prestem serveis culturals, festius, esportius, socials, treballem en temes com dinamització econòmica, joventut, immigració, mediació, igualtat, treball, educació, formació .... I ho fem, en general, raonablement bé tenint en compte els escassos recursos que disposem. Hem de fer un pas més en aquest sentit, aconseguir un bon finançament per tal de continuar treballant per millorar la qualitat de vida dels nostres pobles, viles, barris i ciutats.

5 comentaris:

Anònim ha dit...

Sóc el primer anònim, continueu el tema a aquesta entrada. Ara obrire una nova entrada al forum d'ulldecona.

Anònim ha dit...

Jo penso q això del grup s'ens auria d'informar, xq segons vaig sentir, x a festes es portaría un grup molt bo... Ja que son quinquenals, xò km la gent diu al blog trbo q no se portarà a ningú.

L'estiu kada vegada sta mes prop..
I si mireu a les agendes de grups les dates de concerts ja stan konfirmades... Sería molt fort q para QUINQUENALS no es portes kap grup...
O sigue q espero q es porte un grup bo xq jo tmb u penso això q s'hauria de porta una bona actuació koneguda...
I que estiguesem informats de lo q es preten fer.

Joan G. ha dit...

Hem parèix vergonyós el silenci de l'alcaldesa. Ja ens podem preparar per les pijors quinquenals dels ultims anys. Núria, cada any anem a menys.

LG ha dit...

Volia propsa un grup, xo pel q veig es tonteria ia q aki lajuntament fa el q vol...... HORRORÓS!!!!!!
A mi me cauria la cara de vergonya!!!!!!!!!

Núria Ventura Brusca ha dit...

tot és horroròs en esta vida, segons com ho mires, la veritat ...

Bé, com m'acabo d'adonar del lio este que hi ha montat al blog, sense entrar en opinions al respecte de la manera, de les formes i tot això, aniré directament al fons de la qüestió, el grup de festes.

Hi ha una dita que diu "sobre gustos no hi ha res escrit" i així és. Segons en qui parles, té una opinió o una altra sobre lo que és un grup bo. Depen de si tens 18 anys, 15, 27 o 34. Depen si t'agrada la música màquina, disco, ska, rock ... Què vull dir en això ? Que mai estarà tothom content portes a qui portes. Un altre tema importantíssim són els diners, ja ho sabeu. Qualsevol grup, amb una actuació d'hora i mitja com a molt, val un munt de diners.

Dit tot això, vull explicar que encara no s'ha pres una desició sobre el tema. Que damunt la taula ara mateix hi ha cinc possibilitats diferents i que estem fent equilibris (s'ha de lligar també en la programació de la carpa) per vore què fem.

No dubteu que, quan hi hagi algo en ferm, sereu els primers en saber-ho.

I, de moment, podeu continuar opinant sense problemes, igual surt alguna proposta millor que les que hi ha. Sempre, però, amb respecte, sense falta, sense jutjar abans d'hora i sempre en positiu. Entre tots, col.laborant, segur que trobarem la millor opció. Gràcies.