dissabte, 30 de maig del 2009

PETITA HISTÒRIA D'ULLDECONA


Quan ets menut, aprens més ràpid. Partint d’esta premisa, ja fa mesos que ens anava pel cap fer un conte amb la llarga història del nostre poble. Finalment vam trobar com fer-ho i qui ens podia ajudar a tirar endavant el projecte. El resultat el teniu a les mans. Vagi per endavant l’agraïment a les moltes persones del Centre d’Estudis d’Ulldecona que ens han ajudat a fer-ho possible. Sense ells i elles no hagués estat possible. Han estat Josep Romeu, Irene Ortiz, Agustí Vericat, Joan Roig i Toni Forcadell, amb l'assessorament lingüístic d'Isabel Bobes. Ahir a la tarda vam fer l'acte de presentació.

Avui vivim i convivim a Ulldecona 7.600 persones, de 52 nacionalitats diferents. Els canvis socials i econòmics que ha sofert Ulldecona en els darrers anys, a una velocitat difícil d’imaginar fa només deu anys, els hem assumit en naturalitat, en treball, des de l’Ajuntament fins a tots i cadascún dels veïns i veïnes, entitats i associacions. Totes i tots hem fet esforços per fer possible una bona convivència. Amb discreció, fent la feina pas a pas, sense molt de soroll, però amb seguretat de saber on anem.

Un dels motors que ens mou i ens empeny és el nostre passat, la nostra història, el nostre patrimoni arquitectònic i natural. És fonamental que coneguem d’on venim per saber on anem. L’objectiu principal de la publicació que teniu a les mans és precisament este, donar a conèixer el valuòs llegat que hem rebut dels nostres avantpassats. La història ens demostra que som un poble treballador, format, actiu, viu, un poble acollidor, integrador, un poble on l’esforç és ben valorat, un poble tranquil i respectuòs. Capítol a capítol, la nostra història ens ajuda a compendre el present i a preparar millor el futur. Us animo a llegir el conte amb interès, a que el llegiu als vostres fills i filles, nétes i nets, a que l’expliqueu als nouvinguts, vinguen d’on vinguen, siguen d’on siguen. Segur que fent este exercici recordarem, ens sorprendrem i apendrem tots i totes junts al mateix temps. Preparats per descobrir el nostre passat ?