divendres, 11 de setembre del 2009

11 DE SETEMBRE, A ULLDECONA


A Ulldecona hem celebrat avui un acte molt senzill per commemorar l'11 de setembre. Un breu parlament, la interpretació de l'Himme de Catalunya i l'Himme d'Ulldecona, per part de la Banda de Música, aquest matí i, ara a la tarda, un ballada de sardanes a la Plaça de l'Esglèsia. No sóc mestra ni historiadora, però avui he cregut convenient recordar què commemorem exactament en la Diada Nacional de Catalunya. L'11 de setembre del 1714, Catalunya va patir una derrota a mans de les tropes espanyoles de Felip V. Vam pedre en aquell moment les lleis pròpies del país i vam patir la prohibició de la nostra llengua i de la nostra cultura. Desprès d'anys molt durs, el 1932, en el marc de la segona República Espanyola, Catalunya es va dotar d'un Estatut d'autonomia que recuperava part d'aquelles llibertats perdudes, però després de la cruel guerra civil espanyola, la dictadura del general Franco, va comportar de nou la repressió més ferotge.

El 1979, ja en democràcia, s'aprova un nou Estatut, vigent fins que el 2006 vam aprovar el darrer. Avui, a 11 de setembre del 2009, el marc real és ben diferent. El nou Estatut marca uns nivells d'autogovern mai aconseguits. Ara cal desplegar-los, a poc a poc però sense pausa, i sense interferències de poders a qui no els pertoca decidir quan ja ho han fet els parlaments i el poble.

L'Onze de Setembre serveix de reconeixement i homenatge als catalans i a les catalanes que van treballar per a la recuperació de les llibertats democràtiques i nacionals i a aquells que van patir persecució per les seves idees i pel seu patriotisme. El nostre país ha progressat molt en els darrers trenta anys. Hem recuperat la democràcia i la llibertat, hem recuperat les institucions d’autogovern, hem assegurat la unitat civil del nostre poble, hem fet progressar la nostra llengua i la nostra cultura, i hem assolit uns nivells de benestar desconeguts en la nostra història. I amb el nou Estatut i l’assoliment també d’un nou sistema de finançament, Catalunya ha fet un salt endavant molt important que ara toca consolidar.

Davant d'aquells que diàriament sembren desesperança i desconfiança, davant d'aquells que contínuament intenten dividir, hem de ser capaços de portar a bon port el projecte comú del que ens hem dotat els catalans i catalanes, amb diàleg, amb la paraula sempre davant les provocacions. Només axí aconseguirem un país millor. Hem de treballar conjuntament per una societat més lliure i més segura, més pròspera i més justa, fent del nostre país una nació en que prevalgui la justícia social i capaç de compartir els nostres anhels de llibertat i de justícia amb la resta de pobles d'Espanya, d'Europa i del món.

Cal que recordem el nostre passat per continuar construint la Catalunya del futur, una Catalunya que es construeix poble a poble, amb l'esforç de milers i milers de persones, nascudes aquí o fora. Cal també en aquest moment concret, que ens deixessem de discursos estèrils i unim forces per lluitar contra la greu crisi econòmica que afecta el món sencer i que ha deixat milers de persones sense feina i milers de famílies, desenes al nostre poble, en situació dramàtica.

És hora de centrar els esforços en blindar l'estat del benestar per poder-los ajudar. És hora de treballar colze a colze, administracions, partits, ciutadans, per no fer un pas enrera en este sentit, i per protegir el més febles. Des d'Ulldecona, estic segura, contribuirem a construir un país que tingue en compte aquests principis

Visca Ulldecona i Visca Catalunya !!!