dimecres, 13 d’abril del 2011

Compromís amb la gestió pública

Enmig de la guerra de despropòsits que ha obert CiU des de la Generalitat per les retallades indiscriminades en l’àmbit de la salut i l’educació, esta setmana hem celebrat els dos primers debats de cara a les eleccions municipals del 22 de maig, un a Ebre TV i l’altre a Imagina Radio. Els anuncis de l’acomiadament de 5000 mestres a partir de setembre, la clausura de plantes senceres d’hospitals i de quiròfans, la confirmació que este estiu no es cobriran les places dels professionals sanitaris que faran vacances, la retallada de plantilles als CAP’s (a Ulldecona ja han començat), la paralització d’obres necessàries.... enceta un camí sense retorn i és un atac frontal a l’estat del benestar que tants anys i tants sacrificis ens ha costat. No és cert que siguen retallades per estalviar, són retallades com a pas previ a la privatització de serveis.

A Ulldecona estos darrers anys hem apostat per la gestió municipal, pública, de diversos equipaments i serveis. Exemples en són el pavelló poliesportiu o la Fundació Ulldecona, amb l’Espai de Respir, l’atenció domiciliària, el transport adaptat, el menjador escolar o el Lúdik com a bucs insígnia. Oferim serveis públics i de qualitat, amb professionals de casa nostra formats i preparats. Els usuaris paguen una part del servei i la resta l’aporta l’Ajuntament. En el cas de la Fundació, l’aportació municipal volta els 80.000 euros sobre un pressupost de 400.000. La resta s’ingressa per subvencions d’altres administracions i pel que paguen els usuaris. Es presten serveis de molt alta qualitat i accessibles a tothom, sobretot a aquelles persones grans que cobren minses pensions de jubilació i no poden fer front a pagaments de més de 2.000 euros mensuals que els pot costar una plaça de residència, per exemple. Segons proposen els diversos partits que avui estan a l’oposició a Ulldecona, contagiats potser per aquest clima general del que parlava al principi, retallaran i privatitzaran serveis. Això vol dir multiplicar els preus perquè, de manera legítima, les empreses privades treballen per tenir beneficis. Us poso un exemple també a nivell municipal. L’any 2000, governant CiU, UGI, PP i ERC a l’Ajuntament, es van iniciar els tràmits per la construcció d’un edifici d’habitatges tutelats per a la gent gran que van acabar sent una residència. El cost, repartit entre Generalitat i Ajuntament, va ser superior a 1 milió d’euros. Després de construïda, com eren incapaços de gestionar-la, van “regalar-la” a una empresa privada a canvi de menys de 80.000 euros (únic pagament) i el mobiliari de la pròpia residència. La concessió és a 15 anys i no acaba fins el 2018 (es va adjudicar abans de les eleccions municipals del 2003).

Ara, lamentablement, continuen reafirmant-se en un model que beneficia només a uns, l’empresa, i perjudica a la resta. Al poble, pels diners que li ha costat i perquè no en té cap ingrés, i, sobretot, als usuaris perquè han de pagar quotes desorbitades. Tant jo com l’equip que m’acompanya en la candidatura per a les properes eleccions municipals a Ulldecona ho tenim clar, apostem per equipaments gestionats a nivell municipal i per la gestió pública de serveis prioritaris com tots els que he nomenat anteriorment.