dijous, 28 d’abril del 2011

MATER

Ara fa quasi quatre anys, dins la campanya electoral, feia un viatge llampec a Jaén per recollir el premi a la millor olivera monumental d'Espanya per a la Farga de l'Arión, a Ulldecona, amb la família Porta-Ferré, els seus propietaris i cuidadors. En pocs dies la història es repetirà amb un altre arbre. L'Associació Espanyola Municipios del Olivo ha reconegut en l'edició d'enguany l'olivera anomenada Mater i coneguda com a Polp, per les espectaculars arrels, també de la partida l'Arión, un paratge espectacular, un tresor dins el nostre terme municipal.

L'olivera, de la varietat Farga, està situada en una finca de la família Beltrán Ferré, originaris de Sant Joan del Pas i veïns d'Alcanar. L'arbre és una obra d'art en si mateix, amb un perímetre de tronc superior als 6,30 m. a una alçada de 1,30 m. del terra. Sembla com si l'olivera s'agafés eternament a una terra que la va veure néixer fa més de 1.300 anys. En la seua deliberació, a més, el Jurat felicita a Ulldecona per comptar amb aquests dos arbres reconeguts en els darrers anys, un cas únic.

Però es que, a més, la pròpia AEMO ens ha atorgat a la Taula del Sénia un tercer premi dins la categoria de millor difusió de la cultura de l'olivera en la seva novena edició. El jurat ha valorat la rigorositat de la feina feta, en la catalogació dels arbres monumentals, l'edició d'un llibre i, sobretot, l'objectiu de posar en valor i protegir aquests autèntics monuments naturals.

Una bona notícia sens dubte per al nostre poble, un reconeixement a la feina feta i un reconeixement especial també per als pagesos que al llarg de centenars i centenars d'anys han cuidat i cultivat les oliveres per que avui natros les puguem admirar. Estic molt contenta, no ho amago. Penso en les primers vegades que parlàvem de les oliveres mil.lenàries i hi havia persones que ens prenien per bojos quasi bé, penso en l'esforç que desenes de persones hem fet per arribar fins aquí i penso en totes les oportunitats que tenim per davant per continuar posant el valor el nostre patrimoni natural més preuat, arbres que han vist passar davant d'ells generacions i generacions i que són patrimoni de la humanitat, encara que no en tinguin el títol oficial (tot arribarà).