dimarts, 5 d’abril del 2011

Ulldecona formarà part de l'Associació de l'Art Rupestre de l'Arc Mediterrani

L'Ajuntament d'Ulldecona s'integra demà com a fundador a l'Associació de l'Art Rupestre de l'Arc Mediterrani – Patrimoni Mundial, una entitat que serà creada a la seu del Ministeri de Cultura, a Madrid

L'associació, d'àmbit estatal i sense ànim de lucre, té per objectiu impulsar i facilitar la cooperació entre les entitats i institucions implicades en la conservació i posada en valor de l'Art Rupestre de l'Arc Mediterrani per complir els objectius i compromisos de la seva declaració com a Patrimoni Mundial per la UNESCO, reconeixement aconseguit l'any 1998.

A banda, l'entitat promourà la gestió conjunta i la excelència en la conservació, restauració i posada en valor de la riquesa patrimonial de tota la xarxa d'indrets que acullen aquest valuòs patrimoni. És el cas d'Ulldecona, que compta amb el conjunt d'art rupestre més important de tot Catalunya i on s'han fet actuacions de rellevància com la construcció del Centre d'Interpretació de l'Art Rupestre Abrics de l'Ermita, que durant el 2010 va acollir 4000 visitants. L'associació té un àmbit d'actuació que abarca tot el territori espanyol, sens perjudici, però, del desenvolupament de les seves actuacions a qualsevol lloc del món.

El nostre poble és el referent nacional en quan a art rupestre i l'associació ens donarà una major rellevància arreu, a banda de permetre'ns estar en contacte amb jaciments d'altres indrets per tal de millorar tant la conservació i restauració d'aquest important patrimoni mundial, com la difusió, amb la finalitat última d'atreure visitants . L'entitat ens possibilitarà al mateix temps establir col.laboracions y convenis diversos amb entitats tant públiques com privades que tinguen com a finalitat la posada en valor del patrimoni i obtindre així tant un suport tècnic professional com majors suports econòmics per a futures actuacions.


Els darrers anys des del govern municipal hem fet una aposta importantíssima en patrimoni. Portem treballant des del 2003, any en que ens convertiem en el primer Ajuntament de les Terres de l'Ebre en tindre regidoria de Patrimoni, ara dins les meves funcions com a Alcaldessa, fent una clara aposta per la recuperació, restauració i difusió de béns tant preuats com les pintures rupestres, els poblats íbers, el Castell o llibres i documents històrics de vàlua incalculable. A poc a poc hem anat recuperat el llegat que els nostres avantpassats ens han deixat. Tenim molta feina per fer i aliances com la que demà signarem a Madrid ens ajudaran a continuar avançant.