dijous, 8 de març del 2012

La reforma laboral, un nou atac frontal als drets de les dones

La reforma laboral aprovada fa poques hores al Congrès dels diputats, amb els vots del PP, CiU i UPN  suposa un atac frontal als nostres drets. A la pràctica, hem tornat 30 anys enrera. La reforma no servirà ni per estimular la contractació ni per crear ocupació (com el propi president del govern espanyol ha reconegut) sinó que facilita l'acomiadament, pressiona a la baixa els salaris i precaritza la situació de milers de persones. Tindrem temps, malauradament, per analitzar-ne (i patir-ne) les conseqüències.

Avui, amb motiu del 8 de març, dia internacional de les dones treballadores, és destacable també el retrocès que la reforma suposa per als drets de les dones i per la conciliació de la vida laboral, personal i familiar, amb el qüestionament del dret a l'hora d'absència per lactància i dels dret a la reducció de jornada amb disminució proporcional del salari. A més, se suprimeix el conjunt de bonificacions a la contractació de dones que es reincorporen al mercal laboral després de dos anys de permís per l'atenció d'infants a càrrec. No passaria res si ja haguéssim assolit la igualtat real, però encara no ho hem fet i aquestes mesures són noves traves en el camí per aconseguir-la.

Hem de continuar lluitant (hómens i dones) per la llibertat, per la dignitat i per la igualtat de les dones. Una societat més justa i amb igualtat d'oportunitats no es construeix d'esquena a la meitat de la població. Enguany, el 8 de març, té més sentit que mai.