diumenge, 11 de novembre del 2012

Dia 2 i 3: campanya eleccions Parlament 25N


Amb el kit de campanya dalt del cotxe (aigua, maquillatge, pinta, carregadors telèfons, bufandes, jaquetes ...) iniciem el tour pels municipis de les Terres de l'Ebre per explicar poble a poble quines són les nostres propostes per construir un país més just. Des d'un dels municipis menuts governats pels socialistes, Pinell de Brai, i en una trobada amb alcaldes/esses, regidors i regidores, hem reivindicat de nou la importància dels ajuntaments, l'administració més properes als ciutadans, administracions que són fonamentals per afrontar la situació econòmica actual i solucionar els problemes reals.

La realitat es que els darrers dos anys, amb CiU al front del govern de la Generalitat, i també els mesos que portem de govern PP a Madrid, ha estat molt i molt difícil per als ajuntaments per la manca de lleialtat institucional cap a ells. Estem assistint a retards en els pagaments i en els convenis i també en el retard de la posada en marxa d'infraesctrucutres i equipaments en benefici dels ciutadans i això és insostenible. També els ajuntaments són estructures d'estat.

La situació financera és insostenible per a molts ens locals i és extremadament urgent impulsar un nou model de finançament local, entre altres mesures. Em comprometo a situar de nou en primer terme els municipis de Catalunya d'acord amb el que ha estat sempre la nostra gran convicció, Catalunya es construeix poble a poble.

Entre les mesures del programa electoral socialista, hi figura una llei electoral catalana, inspirada en el model alemany, en que cada elector vota nominalment el diputat de la seva circumscripció i en una segona urna vota una llista única per tot Catalunya, amb el principi “d'una persona, un vot". Així mateix, plantejem la introducció del vot a partir dels 16 anys.

I, parlant de joves, les JSC han llençat ja la campanya "Catalunya no és país per a jóves". Lamentablement és cert, Catalunya ha deixat de ser un país d'oportunitats. Les polítiques adreçades als joves han estat un fracàs absolut i no han donat resposta als problemes reals, ans al contrari, n'han creat de nous. Als índexs d'atur insostenibles (+50%) afegim ara que les polítiques en matèria educativa els estan expulsant de les aules (menys beques, augment 66% matrícules universitàries, nova taxa FP). Se'ls està retallant el present però sobretot se'ls està deixant sense futur i se'ls empeny cap a l'exili si volen viure i treballar en dignitat.

Els socialistes proposem en aquesta matèria una moratòra de les taxes universitàries, l'herència universal (destinarem els nous ingressos impost successions i patrimoni a beques estudi) i polítiques actives d'ocupació.