dilluns, 10 de juny del 2013

Instem a la posada en marxa de les depuradores construïdes a les Terres de l'Ebre però que continuen en desús


Aquesta setmana hem traslladat al Parlament la preocupació de diferents ajuntaments del Montsià, el Baix Ebre, la Terra Alta i la Ribera d'Ebre, que tot i tenir construïdes estacions per al tractament d'aigües residuals continuen en desús. Entre altres, demanem que es posin en marxa i també que es construeixin les que estan pendents, incloses en el pla de depuradores de l’ACA. És injustificable que estiguin en desús infraestructures construïdes, tant pels problemes mediambientals que això suposa com també pels perjudicis econòmics. Actualment, a les Terres de l’Ebre hi ha una desena de depuradores construïdes però en desús i altres amb els terrenys comprats pendents però pendents de l’inici de les obres. És el cas de les depuradores de Rasquera, Tivenys, Garcia, els Valentins, Aldover, Xerta, Benifallet, Corbera d'Ebre i Vinallop.

En total, hem registrat al Parlament una vintena de preguntes per escrit al govern per saber si s’està complint la planificació vigent de l’ACA pel que fa a la construcció i posada en funcionament abans de 2014 de depuradores als nuclis de població inferiors a 2.000 habitants. Si finalment no es compleix, també volem saber quantes de les depuradores programades deixaran d’executar-se i quines són. En relació a aquest fet, i davant el previsible incompliment, també preguntem al Departament de Territori i Sostenibilitat sobre si ha previst algun mecanisme de suport i/o col•laboració amb els ajuntaments per fer front a la taxa imposada per la CHE.

Casos a banda són els d’Horta de Sant Joan i Sant Jaume d'Enveja, municipis amb depuradores construïdes pel govern de Madrid però pendents de la signatura del conveni amb el govern de la Generalitat per la seva posada en funcionament. Per això, preguntem quines gestions s'han fet al respecte i amb quina previsió treballa l’ACA.

En el cas de Sant Jaume, hem presentat una Proposta de Resolució instant el govern a signar urgentment el conveni amb Madrid que permeti la posada en funcionament de la depuradora, que va tenir un cost de quatre milions d’euros finançats per la Societat Estatal ACUAMED dins el “Programa de Saneamiento de aguas residuales urbanas – PSARU 2002”. Amb la construcció de la depuradora es donava compliment a la directiva marc europea de 2005 on s’estableix que tots els nuclis de població inferiors a 2.000 habitants estan obligats a depurar les seves aigües residuals, com així també ho contempla l’ACA en la seva planificació fins a 2014. La infraestructura però segueix aturada per un desacord en la titularitat i la gestió de la mateixa. Enmig d'aquesta situació, Sant Jaume d’Enveja ha continuat abocant les aigües residuals al riu Ebre, fet que ha comportat que la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre demani a l’Ajuntament una penalització per no purificar les aigües de 15.000 euros (la suma del cànon anual més penalització), quan la localitat paga ja el cànon de sanejament a l’ACA aplicat als rebuts de l’aigua potable.