dijous, 4 de juliol del 2013

El Consejo del Agua ha signat avui l'acta de defunció del Delta de l'Ebre


“El Consejo del Agua de la Conca de l’Ebre ha signat avui l’acta de defunció del Delta de l’Ebre”. Amb aquesta contundència ha denunciat avui la diputada al Parlament i primera secretària del PSC de l’Ebre, Núria Ventura, l’aprovació de la proposta del PP del nou pla hidrològic de la conca de l’Ebre. El vistiplau del consell a un pla que situa el cabal ecològic en poc més de 3.000 hectòmetres cúbics, uns 106 m3/s en el tram final del riu Ebre i inferior al 100 m3/s durant els períodes d’estiatge, “amenaça el riu, el Delta i el seu ecosistema i la comunitat que hi viu amb el consegüent impacte social i també econòmic, molt negatiu per al territori per la seva afectació en els sectors pesquer i aqüícola”.


Ventura ha criticat durament el fet que no s’hagin tingut en compte les al·legacions presentades ni per la Generalitat, ni pels ajuntaments del territori o per molts particulars, ni tampoc les conclusions de la Comissió per la Sostenibilitat de les Terres de l’Ebre, que va ratificar el Parlament de Catalunya el 2007 i que situava el cabal ecològic entre els 7.000, 9.500 i 12.500 hectòmetres cúbics anuals atenent si es tractava d’anys secs, mitjos o humits. Així, assegura que “el nou pla respon a la voluntat inequívoca del PP de fer nous transvasaments, tot i que el document no ho reculli”.

La dirigent socialista confia en aturar “aquest despropòsit” a Europa ja que el pla vulnera de manera flagrant la Directiva Marc de l’Aigua i és contrari a la Nova Cultura de l’Aigua. En aquest sentit, ha recordat que en el transcurs de la reunió de la PDE amb l’eurodiputada socialista Maria Badia, es va adquirir el compromís d’aplegar el màxim de suport entre el Grup dels Socialistes i Demòcrates (S&D). Així mateix, Ventura ha assenyalat que tornaran a defensar l’Ebre des del carrer com des de les institucions, tant des de l’àmbit municipal com parlamentari, com ja van fer en la lluita contra el PHN del govern Aznar, que preveia el transvasament de 1.050 hm3 i que va ser derogat pel govern Zapatero el 2004 després de la victòria socialista a les eleccions generals.

Demà mateix, l’alcalde de Sant Jaume d’Enveja, Joan Castor Gonell, membre del Comitè d’Autoritats Competents de la CHE, en representació de la Federación Española de Municipios y Provincias, participarà en la reunió d’aquest ens on se sotmetrà a consideració la proposta del Consejo del Agua. L’avaluació d’aquest organisme és preceptiva en el tràmit final del pla abans que es traslladi al Govern per a la seva aprovació definitiva mitjançant Reial Decret. “Lamentablement tot indica que estem només davant un altre pur tràmit com el d’avui però lluitarem en totes les instàncies per aturar aquesta nova agressió”, ha reblat.