diumenge, 15 de desembre del 2013

Sobre malalties neurodegeneratives, la marató de TV3 i la Fundació Ulldecona. GRÀCIES !



Ara fa just deu anys empreniem un camí sense retorn a Ulldecona que ens portaria a ser un referent en el camp de l'atenció a les persones que pateixen malalties neurodegeneratives i a les seves famílies. Ara fa just deu anys començava un Taller d'Ocupació impulsat per l'Ajuntament d'Ulldecona i subvencionat pel SOC. Una directora, una monitora i 8 alumnes-treballadores iniciaven la seva formació d'un any (teòrica i pràctica) com a auxiliars d'ajuda a domicili. Allò va ser l'embrió del que avui és la Fundació Ulldecona. I crec que és de justícia recordar en aquest moment l'esforç i la dedicació d'aquelles 10 persones i totes les que després han format part d'aquest gran projecte. Ja llavors hi havia qui ens dèia que "on anàvem", que no fariem res, i hi havia qui ja mostrava recels per un projecte del que ens hem de sentir orgullosos com a poble. Un projecte que inclou atenció a les persones dependents amb malalties neurodegeneratives, atenció i formació a les seves famílies, activitats de conciliació de la vida familiar i laboral, activitats educatives, inserció laboral per a col.lectius d'especial dificultat i tantes altres potes imprescindibles per a l'estat del benestar.

Les centenars de persones que han estat ateses a domicili o a l'espai de respir aquests darrers anys, els xiquets i xiquetes que aprenen i disfruten al Lúdik o a les activitats d'estiu, els que van al menjador escolar, tots ells i les seues famílies saben de què parlo. A poc a poc la Fundació ha anat ampliant serveis amb l'objectiu de ser autosuficient, incorporant per exemple el servei de neteja, amb la mateixa professionalitat i discreció que sempre ens ha caracteritzat. Vaig ser-ne membre impulsora, fundadora i ara continuo formant part del Patronat de la Fundació, com altres que tant han fet per construir un pilar fonamental de l'atenció a les persones al nostre poble. I em sento plenament satisfeta de la feina feta i de la que queda per fer. No poso noms, cadascú sap el paper que ha jugat i sempre correria el risc de deixar-me a algú, però alt i clar: GRÀCIES!. De tot cor, avui més que mai.

Perquè? Per què és cert que tot això està en risc per la irresponsabilitat dels nostres governants actuals, que mai han cregut en la Fundació Ulldecona. Està en risc pels interessos d'aquells que volen anteposar els seus beneficis personals als col.lectius i dels que els ho permeten. Avui precisament que tots es fan la foto col.laborant amb la Marató de TV3. I parlo dels governants, no de les persones individuals que honestament volen contribuir a un món més just, que ningú ho malinterprete intencionadament. Parlo d'aquells que malparlen d'entitats sense ànim de lucre davant de les càmares simplement perquè 31 treballadors/es reclamen allò que els pertoca, el seu salari. Molt merescut, per altra banda. Entre setmana critiquen, no paguen i planifiquen com asfixiar la Fundació, i en cap de setmana es posen a la foto volent demostrar que són solidaris. Parlo d'aquells que no entenen que sumant tots i totes en sortim beneficiats.

La mobilització en dies com avui per la Marató TV3 o fa unes setmanes pel Gran Recapte, en favor dels més febles, ens ha de fer sentir orgullosos del nostre poble i del nostre país. Un exemple de solidaritat que es veu poques vegades i que ens ajuda de nou a confiar en la societat. Veure avui el camp de futbol de l'escola ple, impressiona, i cal felicitar a tots els que han participat i als seus organitzadors. Ara bé, la solidaritat veïnal i el compromís individual no soluciona cap problema estructural, al contrari, pot arribar a amagar la realitat i a consolidar un sistema exclusivament caritatiu, si no va acompanyada d'accions reals per part dels nostres governs. I això és el que està passant actualment a Catalunya i també a Ulldecona. Fotos moltes, compromisos cap. Paraules que s'endú el vent, perquè a l'hora de la veritat els més febles (treballadors, dependents, famílies en dificultats ...) queden abandonats a la seua sort. 

Fa deu anys es començava a gestar aquest gran projecte que avui es una realitat i que es diu Fundació Ulldecona. Enhorabona i per molts més !





Les fotos són de Josep R. Martínez i de Ferran Calvo (facebook)


Entrades d'anys anteriors relacionades amb aquest escrit :

* Escrit del 21 de Febrer del 2011
* Notícia 2 de març del 2011
* Notícia 16 de març del 2010