dijous, 6 de març del 2014

Pas endavant amb l'ordenança de civisme a Ulldecona, però no és la solució a tot


Algunes de les entrades anteriors aquesta setmana al blog fan referència a diversos punts aprovats al ple municipal que dilluns a la nit vam celebrar a l’Ajuntament d’Ulldecona (per cert, el 5è ordinari des que va començar el mandat, la resta, una vintena, han estat tots extraordinaris). Una de les qüestions en què venim insistint des del grup municipal socialista des de fa quasi tres anys, i va tornar a centrar el debat, és la poca cura que té el govern en les tasques de manteniment i neteja de l’espai públic, sigui carrers, carrerons o places, o indrets del terme municipal, molt especialment les àrees de lleure i les entrades i sortides del poble. A banda, oblida sovint el govern que Ulldecona té cinc barris: Valentins, el Castell, Sant Joan del Pas, les Ventalles i la Miliana. Sembla que no existeixen ni en les rutes de neteja ni en el manteniment ordinari aquests nuclis. Hi ha carrers, a tot arreu, que no han vist una granera en 3 anys, que fan fàstic directament. Per no parlar de l’estat de les voreres i del ferm, seria un capítol a banda, forats per tot arreu sense cap solució ni a curt ni a mig termini. 

No hi ha diners diuen. I al mateix moment reconeixen un expedient extrajudicial de crèdit de més de 30.000 euros per pagar despeses extres de festes sense ni immutar-se, que se sumen als 240.000 que ja es van gastar en la partida ordinària de festes l’any passat. La realitat, per tant, es que no hi ha diners segons per a què i segons per a qui, podríem recordar la Fundació Ulldecona, l’escola municipal de música, els serveis d’atenció a les persones, les entitats esportives o culturals i tantes coses que s’han quedat al mínim, mentre veiem l’evolució a pitjor del nostre poble. Aquesta decadència només la podem parar amb un govern que treballi, preparat i sensible a totes aquestes qüestions. 

Però tornem al tema que ens ocupa. Una de les propostes que veníem fent des de l'oposició era l’aprovació d’una ordenança de civisme que finalment vam aprovar per unanimitat després de mesos de treball conjunt en què hem aconseguit millorar el text inicial. Si dilluns haguéssim debatut l’ordenança que volia CIU, el PP i UGI en un principi, l’haguéssim votat en contra directament. Perquè? 

Per què entenem que una ordenança ha de servir per evitar i solucionar problemes, no per causar-ne de nous. Té Ulldecona necessitat en aquest sentit? Si, rotundament, però només per problemàtiques concretes com escombraries, neteja, gossos. No en té en canvi (i esperem que no en tingui) en temes de prostitució, joc amb apostes al carrer o en la venda de begudes alcohòliques en l’espai públic per posar alguns exemples. Ens plantejaven inicialment una ordenança importada d’alguna ciutat gran que poc s’adaptava a la nostra realitat i que feia, a més, inviable el seu compliment. També es deixava massa qüestions a criteri de l’agent sancionar i podia desembocar en discriminacions  a l’hora de la seva aplicació. Consideràvem que hi havia un excés de text, que era repetitiva i poc clara. Ara el text és més clar, senzill i entenedor després de treballar-la a fons i considerem que és almenys molt més digerible, per entendre’ns. Només calia aplicar el sentit comú. Dels 42 articles inicials (a banda del quadre d’infraccions), 24 eren qüestions administratives i 18 especificaven les conductes incíviques (alguns amb 19 subapartats). El text final aprovat té només 32 articles dels quals 24 segueixen sent els administratius i només 9 els que detallen les conductes incíviques, amb un màxim de 14 apartats. 

Vull fer especial menció al tema dels infants i les activitats i jocs a la via pública. Amb el primer text podíem interpretar que es prohibia jugar al carrer, sigue a pilota, a amagar-se o anar en patinet, si això era susceptible de molestar als veïns/nes, en sentit completament oposat a la nostra voluntat. Creiem fermament que el que hem de fer és incentivar el joc dels xiquets i xiquetes al carrer, tot el contrari del que constava a l’ordenança. Evidentment que s’ha de mantenir el respecte pels veïns i veïns i que hi ha lloc que per les seves condicions es pot restringir l’ús de pilotes o patinets, però natros treballem per un poble on els xiquets i xiquetes puguen jugar al carrer en total tranquil.litat i seguretat, no un poble fantasma on tot estigue prohibit. Treballem per un poble amb espais per a la gent gran i la gent jove, treballem per un poble on es prioritzi els ciutadans amb espais oberts per on es pugui passejar, córrer o simplement parar-se a parlar. En definitiva, que al final hem millorat l’ordenança i estem satisfets, per això li hem donat el nostre suport. 

Deixeu-me acabar amb una reflexió final que vaig traslladar també al ple. Ni l’ordenança ni les sancions serviran per a res si no van acompanyades d’altres mesures com campanyes de conscienciació cívica, si no tenim respecte els uns pels altres (i això no s’aprèn llegint quatre folis) i, sobretot, no servirà per a res si l’administració no dóna exemple. És a dir, si l’Ajuntament no té voluntat per fer el manteniment que toca i no fa esforços per millorar la neteja dels equipaments i espais públics, de les places i carrers del nostre poble i del medi rural del nostre terme, poc farem amb l’ordenança que ahir vam aprovar. Com venim insistint també des de principi de mandat, sabem que no tota al responsabilitat és del govern municipal, però tampoc tota la culpa la tenen els comportaments incívics d’unes quantes persones com ells ens volen fer creure.