dimarts, 15 de juliol del 2014

El ple d'Ulldecona reclama un finançament just per a les Escoles de Música


El ple celebrat per l'Ajuntament d'Ulldecona ahir a la nit va servir per aprovar per uninimitat una moció presentada pel nostre grup que reclama un finançament adequat per a les escoles de música a càrrec del govern català, donat que aquest ja ha anunciat la seua intenció de suprimir-ne el suport econòmic. Així, la moció també manifesta també el suport a les Escoles de Música de les Terres de l’Ebre, de Catalunya, i molt especialment a la d’Ulldecona, per la gran tasca educativa que fan i l’important valor social i cultural que aporten als nostres pobles, un fet que, vull recordar, va ser especialment visible el passat diumenge en el gran concert que la Banda de Música d’Ulldecona i la coral infantil de l’escola municipal de música van oferir a l’Auditori de Barcelona dins el XIII Festival de Bandes de Música de Catalunya, junt amb l'Agrupació Musical de Mollet i la Rapitenca.

El text aprovat fa referència a l’anunci del Departament d'Ensenyament de la Generalitat de Catalunya valorant deixar de finançar les escoles de música i traslladar aquesta competència a les diputacions i als ajuntaments, ens aquests darrers que ja aporten la seva part corresponent per al funcionament de les mateixes. Aquesta decisió, en cas de materialitzar-se, faria que la Generalitat deixés de destinar-hi uns vuit milions a l'any, que és el que va aportar el curs 2011-12, el darrer que ha costejat el Govern català.

Des del Departament s’insisteix que pagar aquests estudis no és prioritari, com tampoc ho són les escoles bressol, un fet que hem denunciat i criticat reiteradament. Així, l'aportació a escoles de música per part del govern català ha passat de 600 euros per alumne al 2010 a 0 el curs passat, un enorme despropròsit. El replegament de la Generalitat en el sosteniment de les escoles música està ofegant als ajuntaments que són titulars d’escoles municipals, però també a altres centres que són de titularitat privada, abocant al tancament a molts d'ells.

Els ajuntaments i les societats musicals amb escoles de música adscrites, estan aturant aquesta manca de recursos amb dues mesures bàsiques: pujada de taxes i reducció de sous, accions especialment lesives el curs passat. Segons una enquesta de l’Associació Catalana d’Escoles de Música, el 70% d'escoles va haver d'augmentar quotes i l'import mitjà va pujar un 15%. Això va provocar la pèrdua d'un 4% d'alumnes de mitjana. Les plantilles s'han vist també afectades amb l'acomiadament d'un centenar de professors, el 3,4% de prop 3.000. Un autèntic cercle viciòs que ens farà devaluar un dels actius educatius i culturals més importants del nostre territori. 

Ara esperem que el govern municipal faci les gestions oportunes per defensar-ho. Lamentablement portem tres anys de bones paraules però un balanç prou nefast en quan a resultats de les seves gestions: Centre de Desenvolupament Infantil i Atenció Precoç a la Infància, Oficina d'Agricultura, beques tranport i menjador escolar, Centre Obert, depuradores i tantes altres qüestions en que s'ha abaixat el cap davant les injustes decisions de la Generalitat, sigui tancament definitiu d'aquests serveis o dràstiques retallades que afecten al nostre poble.