dimarts, 15 de juliol del 2014

Ulldecona reclama als governs català i espanyol augmentar les ajudes del PDR

Les retallades del govern català i el govern espanyol van centrar ahir a la nit la sessió de control del ple municipal d’Ulldecona, convocat de nou, com és costum aquest mandat, de manera extraordinària. Una de les mocions aprovades, presentades pel grup municipal socialista i defensada pel regidor Victor Vidal, fa referència al Pla de desenvolupament Rural (PDR) i a la baixada considerable de recursos que hi destinent tant el govern espanyol com el govern català. En concret el text, que va ser aprovat amb la única abstenció dels dos regidors del PP, al govern amb CIU, demana a les administracions agràries que revise les apportacions econòmiques al pressupost del PDR, igualant-se a les del Pla 2007-2013.

Els sindicats agraris ja han alertat que la retallada del nou Pla de Desenvolupament Rural suposa unsa disminució de gaire bé el 25 % dels ajuts per al període 2014-2020 i la consideren “inacceptable” perquè afecta línies estratègiques claus pel al sector agrícola com els ajuts per a la millora de la viabilitat de les explotacions o per al foment de la incorporació de joves al camp.

La proposta del PDR del Departament no té en compte ni les prioritats agràries de desenvolupament rural que preveu la Unió Europea (UE) ni els reptes amb que s’ha d’enfrontar la pagesia d’aquí al 2020. A banda, no s’entén que amb la millora de les perspectives econòmiques que preveuen les pròpies administracions, no es faci un esforç per igualar el pressupost del PDR 2014-2020, al del 2007-2013 i que era de 1.058,2 milions d’euros. 

Per al sector de l’oli d’oliva, l’impacte del model d’aplicació de la reforma de la PAC del ministeri d’Agricultura pot suposar una pèrdua anual de fins a 8 milions d’euros anuals només a les comarques del Baix Ebre i Montsià, al que s’hi sumarà la davallada de les primes de les mesures agroambientals proposades pel Departament d’Agricultura de 111,91 euros per hectàrea en producció integrada i 46 euros per hectàrea en producció agrària ecològica.

A més, el PDR 2007-2013 ja es va revisar atenent a la manca de pressupost de l’Estat i la Generalitat per la situació econòmica, deixant-lo en 942,2 milions d’euros.  Aquesta pèrdua de 250 MEUR que es perden en 7 anys suposen un fort impacte en les polítiques prioritàries de la modernització de les explotacions, la incorporació de la gent jove i ajuts específics de les zones de muntanya i desfavorides.