dijous, 27 de setembre del 2007

AGRICULTURA I AIGUA EN EL DEBAT DE POLÍTICA GENERAL

Continua avui al Parlament de Catalunya el debat de Política General iniciat ahir amb la intervenció del President de la Generalitat, José Montilla. Temes com els serveis socials, l’economia, el treball, el transport, l’impost de successions, l’aeroport o Renfe, van ocupar bona part del discurs del President, però també va tocar altres temes que avui no es reflecteixen als mitjans. Per exemple, la gestió de l’aigua, amb l’anunci que a finals de 2009 estarà enllestit el Pla Nacional de gestió de l’aigua, en compliment de la directiva marc d’aigua, que potencia la implantació de plantes dessalinitzadores i actuacions diverses de reutilització d’aigües, entre altres. Actualment el Govern treballa per donar conitnuitat als passo iniciats en l’anterior legislatura per executar una gran part de les obres alternatives a l’anomentat, en el seu moment, Pla Hidrolìgic Nacional del govern del PP.

A banda, crec que és destaclable també les referències que va fer el President als canvis que pateix el sector agrari, tant important per al nostre territori. Segons Montilla s’ha de “fomentar la integració i la capacitat de competir als entorns cooperatius, potenciant la integració dels agricultors en els processos de transformació i distribució, i refermar a través de l’agricultura el nostre compromís també amb la revolució biotecnològica”. El President va afegir que “hem de partir de la idea que la producció de qualsevol centre tecnològic del món és al nostre abast i a la inversa, que nosaltres mateixos som capaços de produir tecnologia i vendre-la arreu del món per obrir un nou camp d’oportunitats”. Aquest camí s’ha iniciat ja a Catalunya amb la creació del Centre de Noves tecnologies i Processos Alimentaris. L’objectiu final és el que venim reivindicant des de fa anys, valoritzar l’agricultura com a sector clau per a l’equilibri i la sostenibilitat del territori.

Finalment, el President va fer una menció especial a les Terres de l’Ebre amb el convenciment que retrobarem el nostre espai “com a punt d’intersecció entre un arc mediterrani i un eix de l’Ebre” que ens ofereix “àmplies oportunitats estratègiques, com a territori amb identitat pròpia”.

Avui, com deia en iniciar aquesta entrada, continua el primer debat del nou curs polític al Parlament de Catalunya.