dijous, 5 de juny del 2008

DIA MUNDIAL DEL MEDI AMBIENT


Avui s’ha celebrat el Dia Mundial del Medi Ambient. Cada any, Nacions Unides escull una seu de la commemoració (enguany Nova Zelanda) i un eslògan (enguany Deje el Hàbito! Hacia una economia baja en Carbono). Es tracta, com en tots els Dies Mundials, de treballar la conscienciació al respecte de diversos temes, en aquest cas, sobre el medi ambient, a més de promoure l’atenció i l’acció política.

Aquests darrers dies he tingut l’oportunitat de participar en diverses activitats relacionades amb el medi ambient. La primera, les jornades de desenvolupament sostenible que des de l’Ajuntament d’Ulldecona i la cooperativa Barrinar cap a la sostenibilitat, organitzem des de fa quatre anys a l’Ermita. Miquel Àngel Rodríguez, del Laboratori de Recerca del Clima, del Parc Científic de Barcelona, va fer una xerrada molt pràctica i didàctiva, acompanyat de Marc Poy, enginyer industrial i membre de Barrinar .

La participació va ser molt minsa tot i els esforços i els recursos que any rera any dediquem a la publicitat de la mateixa. 12 persones, ni més ni menys, contades. Deixant de banda això, però, cal activitats com aquesta per anar sumant esforços entre tots en la lluita contra el canvi climàtic i cal ser conscients que cadascú, també des de casa seva i en la seva vida diària, pot contribuir-hi.

La segona activitat de la que us volia explicar és la reunió de la comissió de seguiment del Programa Escoles Verdes, un programa educatiu del que en formen part els dos centres d’Ulldecona, el CEIP “Ramón y Cajal” i l’IES “Manuel Sales i Ferré”. Hi vam participar representants dels centres educatius de Santa Bàrbara, la Sénia, Sant Carles de la Ràpita i Ulldecona, dels Ajuntaments de la Sénia i Ulldecona, de l’empresa assessora, del Centre de Recursos Educatius i del Departament d’Educació i del Departament de Medi Ambient. Va ser una reunió interessant perquè es van posar damunt la taula els diversos projectes que cada centre duu a terme per conscienciar als alumnes de diversos problemes mediambientals i per passar a l’acció. M’agradaria destacar els horts escolars (que s’estant implantant a diversos centres educatius de la nostra zona), les accions per reduir el consum d’aigua als col.legis i institus, el reciclatge de residus o l’aprofitament també dels propis residus en alguns centres.