divendres, 25 de juliol del 2008

DIA IMPORTANT PER A LES TTE

M'agradaria avui destacar dos fets importants que han tingut lloc a les Terres de l'Ebre. Concretament al Perelló i a Corbera d'Ebre, dos dels municipis, junt amb Ascó i la Torre de l'Espanyol, que ha visitat el President de la Generalitat, José Montilla.

El primer, la inauguració d'un aerogenerador al parc eòlic La Collada del Perelló. Es tracta d'un molí que produeix tres megawatts de potència, més del doble d'energia que els altres aerogeneradors fabricats per l'empresa Alstom Ecotècnica, i de fabricació estatal. És tant alt com la Torre Agbar i es preveu instal.lar-ne tres més. El video és del canal de notícies per internet TEVEON.



El segon, també una inauguració, en aquest cas, del Centre d'Interpretació de la Batalla de l'Ebre, 115 dies, a Corbera d'Ebre. Un acte emocionant perquè ha comptat amb la presència de molts excombatents, de la Lleva del Biberó sobretot, que avui, coincidint amb el 70è aniversari de l'inici d'un dels episodos més cruents de la Guerra Civil Espanyola, la Batalla de l'Ebre, han fet una de les seves trobades. Un centre on es recrea la història sense ànim de revenja i sense rencor, com ha destacat el President Montilla. Un centre on s'explica què va passar per tal que no ho oblidem i que no torni a succeir mai més.

Els dos fets són importants per al conjunt del territori. Un, perquè l'aposta per les energies renovables tira endavant amb màquines de tecnologia punta a les nostres terres, l'altre, perquè la Terra Alta s'ha convertit en un referent per conèixer part de la història de la Guerra Civil i això ens ajuda també com a territori a ser reconeguts i a desenvolupar-nos tal com natros mateixos hem escollit.

En el mateix marc del 70è aniversari de l'inici de la Batalla de l'Ebre, aquests dies s'està celebrant a Móra d'Ebre un congrès sobre la Guerra Civil. Les jornades reuneixen historiadors de prestigi internacional, com el britànic Paul Preston, que aquesta tarda també estava a Corbera, entitats memorialistes i testimonis en primera persona per debatre els fets i les conseqüències de la batalla. L'objectiu és recuperar la memòria històrica d'un dels esdeveniments més tràgics de la Guerra Civil espanyola.