dijous, 28 de maig del 2009

TREBALLEM PEL PATRIMONI HISTÒRIC


Avui hem rebut a Ulldecona la visita del Conseller de Cultura de la Generalitat, Joan Manuel Tresserras. Primer a l'Ajuntament, després al Centre d'Interpretació de l'Art Rupestere Abrics de l'Ermita i, finalment, als propis abrics de la Serra de Godall on estan aquests magnífics tresors del passat. No només, però, hem parlat d'això, sinò d'altres actius patrimonials i d'equipaments culturals molts necessaris per a Ulldecona. Transcric un resum de la meua intervenció.

Ara que tan parlen els mitjans de comunicació de “l’agenda catalana”, demanem al govern de Catalunya que abordi diverses qüestions fonamentals que conformarien “l’agenda falduda” perquè en alguns dels temes, a més, no ens afecten només a natros sinó a tota la humanitat. I no exagero, ara ho explicaré.

Fa pocs mesos li feia arribar una carta mostrant-li la meva preocupació pel delicat estat de conservació de les pintures rupestres, declarades per la UNESCO Patromini Mundial l’any 1998. Si les perdem, no plorarà només la gent d’Ulldecona, és un patrimoni de tots. La Conselleria de Cultura ha fet un important esforç des del 2003 fins avui amb la construcció del Centre d’Interpretació, l’acondicionament dels accessos que vam acabar fa poques setmanes i, ara, és prioritari i urgent poder intervenir per tal d’assegurar aquest valuosíssim llegat del passat.


Altres temes que només comentaré de passada perquè segur que tindrem temps al llarg del matí per parlar-ne fan referència també als equipaments culturals que necessita un poble de ja 7.500 habitants: la construcció de arxiu històric. L’Arxiu Municipal d’Ulldecona (AMU) està situat a la segona planta de l’edifici de l’Ajuntament. Ocupa una sala de 125 metres quadrats i conté 5.452 caixes i lligalls, amb una extensió de 524 metres lineals. La cronologia del fons documental abasta uns 500 anys: s'estén des de les darreries del segle XV (Llibre de Privilegis i Llibres de Receptoria) fins a l’arxiu administratiu actual. També acull el fons del Tribunal Secular Ordinari de la vila d’Ulldecona, entre d’altres.

També és importantíssima la rehabilitació d’un equipament com el Teatre Municipal Orfeó, que anem fent amb l’1% cultural del Departament de Política Territorial i Obres Públiques i el Departament de Cultura o la necessitat de trasllat de la biblioteca municipal, amb més de 13.000 visitants l’any, un equipament que se’ns ha quedat menut i que no compleix amb els codis d'accesibilitat.

Tornant a temes patrimonials, estem fent un esforç per retaurar actius com els diversos poblats ibers que tenim al terme municipal. Hem començat per la compra dels terrenys on hi estan situats (fins ara propietats privades) i ara hem d’impulsar les pertinents excavacions. I, com no, el Castell d’Ulldecona, en aquest cas ja rehabilitat quasi totalment, però on encara ens queden coses a fer com la restauració de les muralles. Hem decidit en aquest cas fer una aposta per les noves tecnologies a l’hora d’equipar el monumental edifici, però, com és habitual als Ajuntaments, tenim projectes però no tenim recursos econòmics.

I, finalment conseller, a poc temps de l’apagada analògica de la televisió, tenim barris on encara no es veu o no es veu en condicions, la TDT i, en això li demanem també la seva intervenció.

Acabo reiterant l’agraïment per la seva visita, que esperem sigui fructífera. Moltes gràcies.

1 comentaris:

Oscar Morera ha dit...

Esperem que ens faigue una mica de cas, si es per la teua intervenció segur.

Un beset i fins dissabte.