dilluns, 1 de juny del 2009

ULLDECONA ÉS NOTÍCIA


En els darrers dies m'he referit en unes quantes ocasions al patrimoni d'Ulldecona, sigui arquitectònic, històric, cultural o natural. Per diverses raons hem estat notícia darrerament i he pensat que estaria que ho pogues llegir tothom, així que us deixo uns links interessants, tots del Diari El Punt:

Ulldecona aconsegueix 200.000 euros per restaurar les muralles del Castell
Poblats ibèrics
Començaran a restaurar les pintures rupestres d'Ulldecona
Itinerari històric pels poblats edat del ferro d'Alcanar (afegeixo, i d'Ulldecona)
Ulldecona recuperarà el nucli antic

Un altre fet important relacionat amb el patrimoni i que, en aquest cas, no s'ha pogut llegir en cap mitjà de comunicació, ha estat la presentació dissabte de la restauració de dos de les pintures de les portes de l'Antic Retaule de l'Esglèsia de Sant Lluc i d'una de les pintures de l'Ermita de la Pietat d'Ulldecona. Les pintures del retaule fa ja quinze anys que es van començarar a restaurar i ara, amb l'arribada a Ulldecona, d'aquestes dos darreres, ja quasi s'arriba al final. En el cas de les pintures de l'Ermita, “Real Monasterio de San Lorenzo de El Escorial” i “Hort de Getsemani”, ara ha arribat la primera ja restaurada, gràcies a una subvenció del Departament de Cultura de la Generalitat i a les mans dels restauradors/es del centre de Sant Cugat, que han fet una gran feina. El cost s'aproxima als 30.000 euros i ha permés que aquesta pintura d'oli sobre tela, de 3'15 x 3'80 metres, probablement de 1925 i d'autor desconegut, recupere el seu aspecte original, fet que semblava impossible fa només un any per l'estat de la mateixa.

Finalment, afegeixo també: "Retrats", un documental 2.0. Es tracta d'un reportatge sobre la pel.lícula que el faldut Pau Itarte i el barceloní Quim Fuster volen fer sobre un taller de pintura dirigit a persones amb malalties mentals amb l'objectiu de trencar l'estigma social sobre aquest tipus de malalties. Ara, a través de www.retrats.org, busquen finançament per poder-ho tirar endavant.