dissabte, 5 de setembre del 2009

BONES FESTES QUINQUENNALS !!!

Ha estat un dia llarguíssim, el primer dia de les Quinquennals d'Ulldecona 2009. Nervis, cansament, presses ... de tot una mica, però, al final, tot perfecte. El Pregoner, Xavi Martí, fantàstic. Ha fet una intervenció de les que es recordarà temps. M'ha agradat moltíssim i espero que en breu pugueu llegir-la si no heu pogut avui escoltar-la en directe. Com ja es molt tard i d'aquí unes hores tocarà matinar, us deixo part de la meua intervenció al Pregó.

"Avui han començat les Quinquennals d’Ulldecona. Unes festes amb un origen religiós, que naixen fruit d’una promesa col.lectiva, de la promesa d’un poble. Durant la Guerra Civil va ser destruïda la imatge de la Mare de Déu de la Pietat que es trobava a l’Ermita. L’any 39, l’escultor Vicent Barrera, en va fer una de nova i a partir del 44 el poble decideix baixar-la i passejar-la pels carrers del poble. Prometen fer-ho cada cinc anys, com avui, 65 anys després. Ulldecona s’ha preparat per a l’ocasió, amb els carrers arreglats.

Són moltes hores de treball manual, d’invents, de retallar paperets, de cosir, de pintar, de retallar, de clavar filferros o fustes ... són moltes hores de convivència entre veïns i veïnes que avui, en la societat de les noves tecnologies i les màquines, ens ajuden a no perdre el contacte humà i el caliu del veïnatge. Per això avui vull començar la meua intervenció agraïnt, homenatjant, a totes les persones que fan possible que unes festes tan esperades com les Quinquennals siguen realitat. A totes les dónes i hómens, sobretot als més grans, que amb el vostre treball, esforç, il.lusió i ganes, feu possible que el nostre poble avui llueixi d’una manera especial.

Unes festes que tampoc serien possible sense una sèrie de persones a qui vull públicament doner les gràcies pel seu treball: a la brigada municipal, als tècnics i tècniques d’informació i turisme, als agents de la policia local, als voluntaris de protecció civil, als metges, infermeres, bombers, mossos d’esquadra, voluntaris de l’associació de defensa forestal, voluntaris de Quinquennals, entitats, tècnics de cultura i festes, regidors i regidores de l’Ajuntament i, ja ho he dit abans, als centenars i centenars de veïns i veïnes que han fet un treball magnífic durant tots estos mesos passats.

Avui podem contemplar ja al carrer el fruit d’aquest gran treball, de l’esforç comú. A dins nostre, a més, ens quedarà sempre els bons moments passats durant tot aquest procés. Les nits a la fresca, com les d’abans, les converses amb persones que durant l’any quasi ni tenim temps d’aturar-nos a xerrar, les rialles, les històries que ens han explicat de quinquennaris passat els més grans de cada carrer ...

Unes festes com estes no són fàcils de prepararo, us ho asseguro. Hem intentat confeccionar un programa per a totes les edats i tots els gustos ..... Sempre però, hi haurà qui no li agradarà o qui li trobarà a faltar això o allò, és normal. Les festes però, més enllà dels actes que organitzen les entitats o el propi Ajuntament, se les fa també un mateix. Són temps per desconnectar, per disfrutar en la família, amics i amigues, coneguts .... Són dies de festa, dies de retrobament, dies de dinars, berenars i sopars, dies de conversa fins les tantes. Són dies, en definitiva, per parar la rutina diària, per frenar i gaudir al màxim.

És cert que el moment econòmic és molt difícil, complicat, i cal que els objectius municipals se centrin de manera prioritària en el recolzament a totes aquelles persones i famílies que ho estan passant malament, però també és veritat que les festes poden contribuir a alleugerir les preocupacions. Va bé durant uns dies oblidar els problemes en la mesura del possible. Us demano a tots que disfrutem de la festa d’una manera cívica, amb respecte, pensant també amb aquells que no ho poden fer per la raó que sigue i ajudant a aquelles persones que ho necessiten.

Tot i les dificultats, o precisament per les dificultats, a banda d'abordar de manera prioritària les necessitats urgents (atur, serveis socials, atenció mèdica, educació ...) des del govern ens toc imaginat i futur i construir-lo a poc a poc.

Esperem que siguen unes festes sense aigua, i seran segur, si tots col.laborem, uns dies sense cotxes, sense pols i sense obres, que ja ens tocava un descans! Obres però que recuperarem quan acaben les Quinquennals, amb els problemes que sabem que comporten i que tots patim d’una manera o d’una altra. Obres que hem de fer si volem transformar el nostre poble en un lloc més bonic per viure, més còmode i amb més prestacions i equipaments ...

Obres que són compromisos de govern complerts i altres que estem iniciant i que són importantíssimes pel nostre poble. Obres com la semipeatonalització del carrer Major, l’arranjament de la Murada de Dalt i la Murada de Baix, la rehabilitació d’este mateix edifici on estem, del Teatre Municipal Orfeó Montsià, del Castell, la urbanització de l’avinguda Terrers, obres d’ampliació i millora de la carretera de Tortosa, totes (i són moltes) en marxa.

Altres ja acabades com el nou Centre d’Assistència Primària que ha millorat notablement i encara ho farà més la nostra atenció sanitària i els nostres serveis, el nou pavelló poliesportiu o nous equipaments a les escoles com l’edifici dels esports o millora de les aules.

Obres importantíssimes de millora de l’espai públic als Valentins, de carrers al Barri Castell i a Sant Joan del Pas, de serveis bàsics com la xarxa de distribució d’aigua potable a la Miliana, el clavegueram i la depuradora de les Ventalles, que han d’acabar o començar en els propers mesos segons els casos, com totes les incloses també de regeneració i millora del nucli antic d’Ulldecona, en un projecte que hem anomenat la Ulldecona del s.XIX i que la Generalitat de Catalunya ens ha subvencionat amb tres milions i mig d’euros, una inversió mai vista en la història del nostre poble.

En un nivell no tan físic, tenim en marxa projectes emblemàtics i ara ja irrenunciables com l’Espai de Respir, d’atenció a les persones grans i en malalties neurodegeneratives, així com també als seus familiars i cuidadors. No és ara moment d’explicar-lo però és un dels projectes que em fa sentir orgullosa de viure a Ulldecona i haver-los pogut tirar endavant. Projectes en marxa de protecció, recuperació i difusió del nostre patrimoni històric, arquitectònic, natural i etnològic. Treballs importants per a la diversificació de la nostre economia amb suport a les empreses, ampliació del polígon Valldepins, consolidació i a poc a poc creixement del sector turístic, el banc de terres o el fòrum local del coneixement, per anomenar-ne alguns.
I només us he parlat del present, d’allò que hi ha en marxa o ja planificat i amb diners per fer-ho, no d’idees i projectes futurs, sinó actuals. Projectes impulsats des de l’Ajuntament amb el suport i la complicitat de moltes persones i d’altres administracions, exemple també, com les Quinquennals però a un altre nivell, de que el treball conjunt dóna fruits en bé de la col.lectivitats. Per això us demano la vostra col.laboració, la vostra comprensió i també disculpes pels errors que puguem cometre.

Sabem com a govern municipal que correm riscos per fer tantes coses a la vegada, per les crítiques a les que estem sotmesos, però tenim la ferma convicció que les oportunitats s’han d’aprofitar i que cal encara canviar moltes coses. Si estem aquí és precisament per transformar Ulldecona, per canviar allò que no ens agrada, per millorar les condicions de vida del nostre poble i per ampliar els serveis.

Un dels nostres tresors més preuats, ho recordo sempre que puc, és el nostre capital humà. Aquelles persones que han nascut, estudien o treballen aquí, aquells que han nascut fora i treballen i viuen aquí o aquells que han nascut aquí i treballen o viuen fora, com és el cas del pregoner d’estes festes Quinquennals, de Xavi Martí Martí. Per a mi personalment és un honor que acceptés la proposta que li vaig fer fa uns quants mesos (currículum Xavi Martí)

Abans de passar-li la paraula, BONES FESTES QUINQUENNALS A TOTHOM.