dimarts, 10 de novembre del 2009

ELS REPTES DE LA COOPERACIÓ MUNICIPALISTA EN TEMPS DE CRISI


Aquesta tarda he tingut ocasió de participar, junt amb l'alcalde de Sabadell, Manuel Bustos, l'alcalde de Santa Margarida de Montbui, Teo Romero, el tinent d'alcalde de Barcelona, Carles Martí, i la tinent d'alcalde de Santa Coloma de Gramanet, Núria Parlón, en una xerrada sobre els "reptes de la cooperació municipalista en temps de crisi", organitzada per la Sectorial de Cooperació i Solidaritat del PSC, a Barcelona. Després de compartir com treballava cadascún dels municipis, hem coincidit amb els reptes a afrontar:

- Aconseguir que no s'allunyi l'objectiu del 0'7% donada la situació de crisi econòmica. Ara més que mai és necessaria la cooperació.
- Treballar des del codesenvolupament, entenent el concepte com a un instrument a cavall entre les polítiques de desenvolupament i les d’immigració, vinculant personalment els immigrants que viuen amb nosaltres amb el desenvolupament del seu país d’origen. Les persones nouvingudes han de tenir un paper fonamental com a actors en les polítiques de cooperació. Ningú millor que ells, que han hagut de marxar dels seus països d’origen, coneixen les necessitats d’allà on venen.
- Assolir una major coordinació entre municipis i una especialització.
- Plantejar objectius possibles per no caure en el desànim. Tots perseguim utopies, però hem de plantejar projectes realistes.
- Cal explicar més i millor allò que fem en cooperació.

Garantir, i més en temps de crisi, les polítiques de cooperació internacional esdevé un actiu estratègic per al desenvolupament humà en tant que són instrument clau per la lluita contra la pobresa i les desigualtats. Aquesta és una fita a la qual els i les socialistes ni renunciem.