dimecres, 4 de novembre del 2009

SENSE PARAR: REHABILITACIÓ DEL TEATRE I DEL CASTELL


Una part molt important de la feina dels Alcaldes/ses, Regidors/es, és buscar els recursos econòmics necessaris per tal de poder tirar endavant projectes. Amb aquest objectiu, avui, hem anat a Madrid. Estem en fase de negociació entre l'Ajuntament i el Ministeri de Foment per tal de poder iniciar una nova fase de rehabilitació del Teatre Municipal Orfeó Montsià i empendre la restauració de les muralles del Castell. Es tracta de dos actuacions que la Generalitat, a través del programa de l’1% cultural del Departament de Política Territorial i Obres Públiques i del Departament de Cultura, ja finançarà al 50%. Avui hem donat un pas important en una reunió que hem mantingut amb el Secretari d’Estat de Relacions Institucionals del Ministeri de Foment, Fernando Puig de la Bellacasa, i el Subdirector General de Gestió d’Ajudes, Subvencions i Projectes, Jose Maria Verdú, responsables dels programa 1% cultural.

En el cas del Teatre Municipal Orfeó Montsià es tracta de la tercera fase de rehabilitació de l’edifici, el centre neuràlgic de la vida cultural d’Ulldecona, i que fou construït l’any 1923. Com ja n'he parlat en algunes ocasions, no m'hi extendré massa, però si que he de dir que actualment s’està duent a terme la segona fase d’obres, que ha comptat amb una inversió de 224.500 euros, al 50% entre l’Ajuntament i la Generalitat (la Direcció General d’Arquitectura i Paisatge, la Direcció General del Patrimoni Cultural i l’Institut Català del Sòl). L’obra està dirigida per l’arquitecte Carles Brull. El 2007 ja vam executar una primera fase de rehabilitació de l’edifici consistent en la reforma de la caixa escènica i el cos de vestidors, amb una inversió també de vora 300.000 euros. El teatre és un equipament vital per al municipi i se’ns ha quedat vell per a les necessitats d’avui, l’objectiu és el seu condicionament integral i la seva modernització.


Respecte al Castell d’Ulldecona, la nova fase d’obres ens ha de permetre la rehabilitació de les Muralles del recinte. La Generalitat hi invertirà 120.000 euros i la petició al Ministeri de Foment és per invertir-ne 120.000 més. Fins avui han estat diverses les administracions que han participat en la restauració del Castell d’Ulldecona, des que l’any 1985 va ser comprat per l’Ajuntament.

•1988 – La Generalitat encarrega el primer projecte de restauració
•1993/94 – I Fase – Restauració Torre de l’Homenatge – 30 milions de ptes de l’Estat
•1994/95 – II Fase – Restauració de l’Església i de la Torre Rodona – 30 milions de ptes de la Generalitat (Durant la II Fase es van començar les excavacions).
•1998/99 – III Fase – Segueixen les excavacions. Portada dels serveis i edifici exterior. – 15 milions de pessetes de l’Ajuntament i 20 de la Generalitat.
•2001 – Carretera de circumval•lació feta per la Diputació de Tarragona
•2004 - IV Fase – Consolidació de les excavacions fetes. 163.000 € del Ministeri de Foment i 48.000 euros de l’Ajuntament. Es va seguir excavant al recinte interior i començar a consolidar les troballes.
•2006 – V Fase – 135.000 euros de la Generalitat i 135.000 de l‘Ajuntament per fer l’enllumenat interior i exterior dels edificis i de l’entorn, consolidar les excavacions i deixar el conjunt del Castell d’Ulldecona practicable i visitable.

Un dels objectius prioritaris que com a govern municipal (PSC – ERC) ens vam fixar el primer dia, és la protecció del patrimoni cultural, arquitectònic i natural, la seva rehabilitació i la seva difusió per tal de convertir-lo en un potent atractiu turístic. I fa sis anys que, pas a pas, avancem en aquest sentit.