dimecres, 10 de març del 2010

IMPERFECTAMENT DELICIÒS


Aquesta setmana hem fet la presentació del Vi Miliarium, blanc i negre 2009, elaborat per l'Ajuntament d'Ulldecona, una iniciativa poc comú, és cert, però interessantíssima pel que suposa no només de dinamització econòmica (creació d'ocupació i impuls del sector agroalimentari, turístic i de serveis) sinó també de recuperació d'una activitat vital en la nostra història i la conservació del nostre patrimoni mediambiental i de millora del nostre paisatge. En la presentació hi va participar la sommelier responsable del projecte, Rosa Vila, i el sommelier del famós restaurant El Bulli, Ferran Centelles, que va qualificar el vi com a "imperfectament deliciòs". Altres, en tastar el vi, asseguraven "tornar a la infància".

La nostra història com a poble ens diu que Ulldecona va ser terra d’oliveres, de cereals, de llegums, de garrofers, de pataques, d’alguns fruiters, d’horta i de vinya. A Ulldecona s’hi collia de tot i s’hi pot tornar a collir. Gairebé han desaparegut els llegums, queden menys garrofers, han disminuït les terres conreades amb cereals, hi ha hagut una recessió important de l’ametller, el presseguer i l’horta, mentre en canvi ha adquirit importància el conreu de cítrics, i l’olivera s’ha mantingut relativament estable en les darreres dècades.

Pel que fa a la vinya, l’any 1973 es realitzaven produccions superiors als 3 milions i mig de kg de raïm, disminuint considerablement a poc més de 90 mil kg l'any 1993 i quedant pràcticament inexistent en l'actualitat. Actualment al Registre Vitícola de Catalunya, consten al terme d'Ulldecona només 5 hectàrees de vinya.

Volem capgirar la tendència, volem que el sector agrícola torni a tenir el pes que tenia en la nostra econòmica, volem que la nostra terra sigui més productiva. En una època dificil, molt difícil a nivell econòmic, el camp és una oportunitat. I així ho entenem des del govern municipal. Tant és així que hem posat en marxa iniciatives tant ambicioses com el Banc de Terres, gestionat per la Societat Municipal Ulldecona Activa, un projecte que ens ha portat avui fins aquí i d’on naix el vi Miliarium.

O, iniciatives compartides amb productors i cooperatives i altres ens com la Mancomunitat de la Taula del Sénia, de dinamització econòmica a partir de la producció d’oli d’oliveres mil.lenàries. Per aconseguir-ho es faran estudis dels olis que es comercialitzen actualment, dels mercats als què es dirigeixen i de les mesures ambientals necessàries per garantir-ne el futur com a patrimoni natural i com a un producte d’extraordinària qualitat. En definitiva, l’objectiu és oferir un producte únic, revaloritzar la producció de tots els olis de la nostra terra, i, a la vegada, dinamitzar l’economia i crear ocupació.

El nom i l’etiqueta del vi es van escollir en un concurs públic on es van presentar 22 propostes. La proposta guanyadora va ser dissenyada per Núria Itarte, tant del nom com de l’etiqueta. Miliarium és el mot llatí de mil.liari, un monument de pedra amb forma de columna cilíndrica que estava col.locat a cada milla, a la vora de les vies o camins principals dels romans.

Justament, en un dels terrenys més adients per al conreu de la vinya a Ulldecona, a la Foia, hi trobem un d'aquests mil•liaris del que fou un dels ramals de l'Antiga Via Augusta i que ha perdurat en el temps fins als nostres dies. A l’altre ramal de la Via Augusta, el que passa per la Miliana hi trobem precisament la concentració més gran d’oliveres mil.lenàries possiblement de tota la mediterrània, de les que us parlava anteriorment. Del passat al present, i del present, al futur.

Avui el camp, el sector agroalimentari, és una oportunitat de present i futur, perquè, a banda de donar-nos de menjar i beure (que no és poc), pot ajudar-nos a dinamitzar sectors econòmics tant importants com el turisme o el sector serveis, bàsicament pel que fa a la restauració i el comerç. Per tant, des de l’àmbit públic i des de l’àmbit privat, hem de mimar el sector i així ho estem i ho continuarem fent a Ulldecona.

1 comentaris:

Josep Rodrigo ha dit...

M'encanta lo títol... "imperfectament deliciós" la van clavar!