dimecres, 5 de maig del 2010

1000 TARDORS


El Conseller d'Agricultura i Acció Rural, Joaquim Llena, ha presidit avui la presentació pública a Ulldecona de l'oli d'oliveres mil.lenàries d'ACOMONT, "1000 Tardors". Un acte important perquè confirma l'aposta que també el sector privat fa per valoritzar el nostre patrimoni, en aquest cas, agrícola.

En el conjunt de les comarques del Montsià i Maestrat, l'olivera és el cultiu majoritari, concretament del 14,5% de la superfícies, mentre que a Espanya és el 4,8, però en 5 pobles supera el 40%, i la seva extensió configura de tal manera el paisatge que és com "un mar d'oliveres”. I, dins d'aquest mar, destaquen per la seva bellesa i per la seva majestuositat, les oliveres mil.lenàries.

No us enganyaré si us dic que són la nineta dels meus ulls. Sincerament penso que és, sense cap mena de dubte, el patrimoni més valuòs que avui tenim a Ulldecona i també arreu del territori del Sénia. En concret, hem contat fins avui 1.234 oliveres d'aquestes caractarístiques (3'5 de perçimetre de tronc a 1'30 m del terra) a Ulldecona i 4.157 arreu del territori, en municipis com Canet, la Jana, Traiguera, Godall o La Galera.

La valorització d'aquest patrimoni natural viu, únic arreu del món en aquestes quantitats, és i ha de continuar sent una prioritat. Una valorització que passa per la seva protecció en primer lloc, tant d'aquests arbres mil.lenàries com d'altres que tenen centenars d'anys i que si ara no els protegim no arribaran mai als mil, (possiblement en figures diferents) però hem de ser capaços d'articular mecanismes per fer-ho. Protecció, conservació, difusió, i explotació en el millor sentit de la paraula. El valor afegit que suposa poder envasar avui oli d'oliveres mil.lenàries ens dóna una oportunitat única, igual que l'aprofitament turístic que en puguem fer, d'una manera respectuosa i sostenible amb l'entorn.

La família Porta-Ferré (Molí de la Creu), de la Galera, propietaris d'una finca a la partida de l'Arión, a Ulldecona, van ser ara fa uns anys els pioners al nostre poble, llençant-se en solitari a una aventura que avui ja té companys de viatge: cooperativa Alboredes, de la Jana, Montebre, avui ACOMONT amb 1000 tardors, i en breu altres que si sumaran.

Sens dubte ha ajudat l'impuls que l'Associació Territori del Sénia ha donat a aquesta feina i el projecte pilot endegat amb una subvenció del Ministeri de Medi Ambient, Rural i Marí, de més d'1.200.000 euros per al programa “oli d'oliveres mil.lenàries, motor de desenvolupament sostenible”. És aquest el camí. No ha estat fàcil arribar fins aquí, ni és ni serà fàcil continuar el recorregut. Però junts, sector públic i sector privat, pagesos i cooperatives, podem véncer les dificultats.

Avui el sector agroalimentari, tot i no ser immune a la crisi que vivim arreu del món, resisteix molt millor que altres. Sé que em direu que la pagesia sempre està en crisi i que és difícil viure del camp, però experiències com la de l'oli mil.lenari, demostren que amb iniciatives de valor, podem trobar la sortida. És una oportunitat, una oportunitat que tampoc seria possible si els nostres pares, mares, iaies, iaios i avantpassats anteriors, haguessin preservat un patrimoni tant impressionant com les oliveres mil.lenàries que avui continuen vigilant el pas dels anys amb silenci. Cuidem-les com es mereixen i així les futures generacions podran gaudir del mateix plaer que natros avui sentim quan les observem.