dilluns, 20 de setembre del 2010

ELS BOUS, A DEBAT


Les festes amb bous a Catalunya se celebren, igual que a tota la mediterrània, des de fa centenars d’anys. A les Terres de l’Ebre hi ha documents que acrediten la celebració de la festa l’any 1664, a Ulldecona concretament, i a altres indrets com Cardona, factures d’abans inclús, del 1500. Fins avui han sobreviscut a casa nostra sense ser protegides per llei, per tant, això vol dir que han tingut i tenen el suport social necessari per continuar celebrant-se en molts pobles. És una tradició que continua molt viva.

Les festes amb bous són alguna cosa més que festes amb bous, són un punt de trobada, el centre de moltes de les nostres festes majors. Són activitats que es disfruten acompanyades de música i que en molts casos es converteixen quasi més en trobades gastronòmiques que en espectacles taurins i això es repeteix, com comentava fa uns segons, des de fa segles.

Simplement la tradició, però, no justifica la seva continuïtat, és cert i cal dir-ho clar. Cal adaptar les tradicions a les noves realitats, amb la necessitat, en aquest cas, d’una major sensibilitat i respecte cap als animals, entre altres aspectes. I això, s’està aconseguint amb el treball de molta gent: aficionats, penyes, professionals, veterinaris, responsables de les administracions … Els bous que se celebren avui no tenen res a veure amb els de fa només quinze o vint anys.


Dimecres per fi, al Parlament, tindrem l’oportunitat de debatre (i esperem aprovar), la "llei de regulació de les festes tradicionals amb bous". Dic per fi perquè ja va caure de l'ordre del dia del darrer ple, al juliol, a causa d'un recurs presentat pel PP. Gràcies a que les eleccions se celebraran el 28 de novembre i no abans, desició del President Montilla, podrem blindar els nostres bous. L'objectiu és triple: garantir la protecció dels animals, garantir la seguretat del públic i garantir la seguretat jurídica dels organitzadors (majoritàriament ajuntaments).

Les fotos són les dos d'Ulldecona, la primera, de fa segles quan els bous es feien encara a la Plaça de l'Esglèsia, i la segona de les passades festes majors. Les dos, penjades a facebook per Manolo Raga (gràcies)

7 comentaris:

Anònim ha dit...

T'oblides de parlar del clientelisme dels ajuntaments envers alguns ramaders.
T'oblides de dir que ramaderies com la de Fumadó ha omplert els ports de tuberculosi per deixadesa, com a mínim, amb varis processos i sentències, que, de mala gana, li han obligat a sacrificar la seua ramaderia dels Ports.
T'oblides que la poca imaginació dels polítics fa que els esdeveniments culturals i recreatius no rebin pressuposts ja que els bous s'ho queden tot.
T'oblides que el maltractament animal no és només ofensiu per a l'animal, si no per a l'humà que hi participa.
T'oblides de dir que els humans fem tanta gràcia que no ens cal cap animal per fruir de la festa.
Seguiria...
Atentament

Anònim ha dit...

M'oblidava, les reixes de l'actual plaça son per als animals o pels humans?
Es que l'estètica també existeix i te un llenguatge clar, encara que faci segles que s'hagi desterrat de l'ensenyament.
Quin simbolisme te un "retallador" passant els seus atributs sexuals pel davant de les banyes del bou?
Evolucionem dignament i deixem a cadascú el més tranquil possible.
Potser ens adonarem que el principal d'una festa és viure-la en pau, i sense ensurts.
Que els bous maten cada any persones en festes. La cosa més absurda que es pugui imaginar mai.
Pau, si us plau.
Atentament

Brian ha dit...

De la meva experiencia crec que hi ha moltissimes maneres de xalar a les festes i/o organitzar un punt de trobada, sense haver de fer "correbous".
Tradició o no, manual de "bones" practiques o no, és molt trist que la crueltat de cara als animals ha de formar part de la nostra festa.

Anònim ha dit...

Felicitats per la teva exposició. I no faigues cas dels pixapins que parlen sense tenir ni idea del que parlen

au au au ! ha dit...

Ara ja està aprovada la llei, ja poden parlar. Felicitats Núria.

Unknown ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Unknown ha dit...

Hola, t'hem fet un enllaç a Tortosa Antiga, amb la foto antiga, ja que ens ha semblat molt peculiar la forma de torejar. Esperem que no et moleste.

Una Abraçada