dijous, 15 de desembre del 2011

El vot contrari de CiU a la gratuïtat del transport escolar perjudica el dret a l'educació al Montsià

La comissió d’Ensenyament del Parlament de Catalunya ha rebutjat avui, amb el vot en contra de CiU i l'abstenció del PP, dues propostes de resolució en relació a la problemàtica del transport escolar i presentades en defensa de la gratuïtat del servei pel PSC i ERC.

La proposta socialista, defensada per la diputada ebrenca Núria Ventura, instava al govern a “garantir l’accés en condicions d’igualtat al transport i menjador escolars, de manera gratuïta, tant a aquell alumnat que necessiti transport per al seu trasllat a un municipi diferent al seu, com a aquell que necessiti desplaçar-se des de nuclis urbans allunyats dins el mateix municipi”. Aquest darrer cas es dóna amb especial rellevància al Montsià, on el canvi de criteri del departament d’Ensenyament fa que els alumnes de Les Cases, que es traslladen a l’Institut “Sól de Riu” d’Alcanar; els del Poble Nou, que van a Amposta, i els dels Valentins, Barri Castell, Sant Joan del Pas, Les Ventalles i la Miliana, que cursen els seus estudis a l’escola “Ramón y Cajal” d’Ulldecona o a l’Institut “Manuel Sales i Ferré” d’Ulldecona hagin de pagar 1’5 euros al dia pels trajectes, segons l’ordenança aprovada recentment pel Consell Comarcal del Montsià, governat per CiU i PP.

Tant la normativa marc estatal com la catalana estableixen des de fa més de 20 anys el principi de gratuïtat absoluta en els serveis de transport i menjador escolar a l'alumnat obligatori a aquells que s'han de desplaçar d'un municipi a un altre de diferent. Tot i que no es garanteix la gratuïtat d'aquest serveis a aquell alumnat que s'ha de desplaçar des de localitats d'un mateix municipi per a gaudir del dret a l'educació obligatòria, Ventura ha recordat que “la voluntat política ha permès aplicar fins el curs passat la gratuïtat també a aquests darrers casos tenint en compte la seva singularitat i excepcionalitat i per tal de no discriminar alumnes” .

Ventura ha lamentat el posicionament de CiU al Parlament, que de la mateixa manera que va fer al Consell Comarcal del Montsià, dóna suport al pagament d’aquest servei contra els interessos de les famílies afectades i els interessos generals del territori. Segons la diputada “fins ara aquest servei es prestava gratuïtament i es desenvolupava amb consens polític, amb l’objectiu de garantir l’equitat d’accés a l’educació de tot l’alumnat, independentment del seu lloc de residència”. I en aquest sentit ha lamentat que “a partir d'ara potser ja no podrem dir que l’educació és gratuïta per a tothom als nostres pobles, un fet molt greu que atempta, a més, contra la igualtat d’oportunitats".