dilluns, 5 de novembre del 2012

#14NVagaGeneral


Cal una resposta de tot Europa contra les polítiques d'austeritat que ens estan asfixiant com a ciutadans/nes i cal posar de nou la mirada sobre les persones i no sobre els bancs o els mercats. Aquest és l'objectiu que ha aconseguit unir els treballadors i treballadores d'arreu d'Europa, representats per la Confederació Europea de Sindicats, per convocar, per al proper 14N, una jornada de reivindicació i protesta sense precedents en la història recent. "La unió fa la força" i aquesta és la única força que els treballadors/es tenim davant els poderosos.

Aquí tindrà forma de vaga general, una vaga que ens afeta a tots, una vaga contra totes aquelles polítiques d'austeritat que sense cap política de reactivació econòmica no ens porten a sortir de la crisi, sinó que l'agreuja encara més i ens aboca a la misèria. Ben fort i ben alt hem de plantar cara a les polítiques més conservadores de la història del nostre país, impulsades avui conjuntament per CiU i PP, que aprofiten la crisi per aplicar un programa regressiu de reformes d'acord amb la seva ideologia. Tot amb objectius clars: retallar i retallar fins desmantellar l'estat del benestar, que és la garantia de la igualtat d'oportunitats, i privatitzar serveis per que els seus amics facin negoci.

De raons no ens en falten. A les Terres de l'Ebre més de 16.000 persones a l'atur (un 25% més que fa dos anys), la meitat dels jóvens obligats a emigrar per trobar una feina digna, un 36'8% de la població en risc d'exclusió social, índexs alarmants de pobresa infantil. Darrera d'aquestes xifres hi ha noms i cognoms, hi ha drames personals i familiars. I ens pot passar a tots. Cada persona afectada per la crisi i per les retallades és una raó per mobilitzar-se el 14N.

Hem de sortir al carrer en defensa dels drets socials i també dels drets laborals. Avui precisament el Tribunal Constitucional ha admès a tràmit el recurs d'inconstitucionalitat presentat per les forces d'esquerra, ja que la reforma aprovada pel PP, CiU i PNV, altera substancialment el model democràtic de relacions laborals. Ja ho vaig escriure en el seu moment, és un atac frontal als nostres drets. A la pràctica, hem tornat 30 anys enrera i, lluny de servir per estimular la contractació i crear ocupació, comprovem dia a dia com facilita l'acomiadament, pressiona a la baixa els salaris i precaritza la situació de milers de persones.

He assistit aquesta tarda a l'assamblea que conjuntament han convocat els sindicats UGT, CCOO i USOC per explicar als afiliats i simpatitzants les raons per a la vaga general. No només els sindicats i els treballadors tenim un repte important el 14N. La reforma laboral i les retallades ens fan més desiguals i la desigualtat és una de les principals causes de pobresa. Avui som un país més pobre que fa dos anys i, per tant, un país menys lliure. Està en joc el nostre futur i el dels nostres fills i filles. El 14N jo faré vaga