divendres, 21 de juny del 2013

Pregunta per escrit al Parlament sobre la depuradora dels Valentins

Ara fa uns dies ja vam traslladar al Parlament la preocupació de diferents ajuntaments del Montsià, el Baix Ebre, la Terra Alta i la Ribera d'Ebre, que tot i tenir construïdes estacions per al tractament d'aigües residuals continuen en desús. Avui us vull parlar del cas concret de la depuradora dels Valentins, a Ulldecona, acabada fa mesos i que continua sense funcionar, amb els problemes mediambientals que això comporta.
L'Agència Catalana de l'Aigua va iniciar el procés de construcció de la nova depuradora després de la insistència de l'anterior govern municipal a Ulldecona, format per PSC i ERC, i va iniciar-ne la construcció a principis del 2010. La inversió als Valentins ha superat els 300.000 euros, finançants en un 80% pel Fons de Cohesió de la Unió Europea  i la resta per l'ACA, i es tracta d'una estació depuradora de tipus biològic amb reducció de nitrògen que podrà tractar un cabal de 35 m3/dia, donant servei als més de 300 habitants del nucli urbà. L'aigua sanejada farà possible una reutilització indirecta o no planificada, que contribuirà a mantenir el cabal ecològic dels cursos fluvials i l’aprofitament per a usos urbans, agrícoles i industrials aigües avall.
Hem entrat al Parlament aquesta pregunta junt amb altres que fan referència també a problemàtiques semblants a municipis de les Terres de l'Ebre com Rasquera, Tivenys, Garcia, Aldover, Xerta, Benifallet, Corbera d'Ebre, Horta de Sant Joan, Sant Jaume d'Enveja i Vinallop (Tortosa).
En total, hem registrat al Parlament una vintena de preguntes per escrit al govern per saber si s’està complint la planificació vigent de l’ACA pel que fa a la construcció i posada en funcionament abans de 2014 de depuradores als nuclis de població inferiors a 2.000 habitants. Si finalment no es compleix, també volem saber quantes de les depuradores programades deixaran d’executar-se i quines són. 

Precisament per a conèixer de primera mà la situació, avui mateix ha visitat les Terres de l'Ebre el diputat Jordi Terrades, portaveu del grup socialista a la comissió de Territori i Sostenibilitat del Parlament. Ens hem reunit amb l'alcalde de Sant Jaume d'Enveja per tractar el cas concret del municipi, que podeu conèixer clicant aquest enllaç, i també amb companys de Sant Carles de la Ràpita, Tortosa, Amposta i Ascó per tal de tractar aquesta problemàtica i també temes d'infraestructures i mobilitat a les quatre comerques ebrenques, sobre l'afectació de la Llei de Costes o sobre el front que s'obre després de la no acceptació de les al.legacions presentades per modificar el cabal ambiental de l'Ebre per part de la CHE.