divendres, 27 de setembre del 2013

Ventura exigeix solucions al govern per la problemàtica de les depuradores


El PSC reclama al govern que presenti la planificació del PSARU en un màxim de 3 mesos després que el departament hagi reconegut que no tenen data per posar-les en funcionament. 

El Grup Parlamentari Socialista exigirà avui al govern, en una de les propostes de resolució que es debatran al debat de política general del Parlament, que en el termini de tres mesos presenti la planificació del Programa de Sanejament d’Aigües Residuals Urbanes (PSARU) després que el departament de Territori i Sostenibilitat hagi reconegut que totes les depuradores construïdes però sense funcionar no tenen data per posar-se en marxa. “Instem al govern a posar en funcionament les depuradores actualment construïdes i aturades i a presentar la planificació amb el calendari d’execució de les pendents i el seu pla de finançament”, ha subratllat la diputada i primera secretària del PSC de l’Ebre, Núria Ventura, tot recordant “els problemes mediambientals i econòmics que causa aquesta situació als ajuntaments i la ciutadania”.

La Proposta de Resolució arriba després que el govern hagi respost per escrit la vintena de preguntes presentades fa uns mesos per Ventura. Segons el Departament de Territori i Sostenibilitat, la posada en funcionament de les depuradores estan actualment suspeses per la tramitació de la redacció d’un nou contracte i per les mesures d’estabilitat pressupostària de l’ACA. En concret es fa referència a les actuacions corresponents a la depuradora i col·lectors en alta de Garcia, Rasquera, Tivenys i Vinallop (Tortosa), suspeses, i les d’Aldover-Xerta i Bítem que es troben pendents de programació. Pel que fa a l’EDAR dels Valentins (Ulldecona), l’ACA assenyala que està pendent de revisar el contracte d’obres.

En la mateixa línia, ha informat que també està aturada la programació d’execució d’aquelles depuradores dels nuclis inferiors a 2.000 habitants, tot i l’obligació que els ve marcada per la legislació actual.

Pel que fa a les EDAR’s de Sant Jaume d’Enveja i Horta de Sant Joan, construïdes pel Ministerio de Agricultura, Alimentación y Medio Ambiente, dins les obres declarades d’interès general a la conca de l’Ebre, el Departament reconeix que tampoc no té data de posada en funcionament a l’espera de signar el conveni de cessió d’ús o explotació de les instal·lacions amb el govern de l’estat espanyol.

“Ens preocupa i molt aquesta situació i la incertesa a l’entorn d’unes infraestructures ja construïdes i que s’estan malmetent sense que hagin entrar en funcionament, mentre es continua abocant al riu Ebre i es multa als Ajuntaments com si ells fossin els culpables, demanem una solució urgent al govern que és qui en té la responsabilitat final ”, ha assenyalat. Ventura ha afegit que “no considerem tampoc encertat que ens responguin que en el context de crisi actual serà complex trobar una solució i que, per tant, aquesta problemàtica s’ha de continuar sostenint sobre els principis de col·laboració i coresponsabilitat de totes les administracions públiques implicades, perquè els ajuntaments i la ciutadania són els que realment fan el major esforç per la dificultat que pateixen la majoria d’arques municipals”.

Nota de premsa Socialistes de l'Ebre