dijous, 28 de novembre del 2013

3er Congrès OLIVAT a Santa Bàrbara, Ulldecona i Godall


El proper cap de setmana Sant Bàrbara, Ulldecona i Godall acolliran la 3a Trobada d'Olis Territori del Sénia, organitzat per la Mancomunitat de la Taula del Sénia, l'Associació, els ajuntaments respectius i en estreta col.laboració amb altres administracions i organismes tant públics com privats. No he amagat mai que considero les oliveres mil.lenàries un valuòs tresor que hem de preservar i protegir, alhora que aprofitar (en el bon sentit de la paraula) com a motor de desenvolupament social, cultural, mediambiental i econòmic. Tampoc us amagaré ara que em sento satisfeta i orgullosa que, com a mínim en aquest àmbit, els projectes iniciats pel govern del que vaig formar part del 2003 al 2011 a Ulldecona, tinguin continuïtat i continuen creixent, no hagin estat, en canvi, retallats en excès o eliminats directament com altres tant de l'àmbit econòmic com social. Us deixo la nota de premsa emesa per la Mancomunitat de la Taula del Senia amb la informació sobre la Trobada i el Congrès.

"Després de la posta en valor de les oliveres mil•lenàries del Territori Sénia i el seu oli i, també, de la millora de la qualitat dels olis monovarietals de la zona: Farga, Morruda, Sevillenca i Empeltre (gràcies al projecte de les Oliveres mil•lenàries amb l'ajut del Ministeri), la Mancomunitat de la Taula del Sénia ha impulsat un nou projecte OLIVAT. Olis Varietats Tradicionals Territori Sénia, motor desenvolupament local que ha estat subvencionat pel SOC (Servei d'Ocupació de Catalunya) i el FSE (Fons Social Europeu), que s'està executant enguany i que es presentarà públicament dintre de la 3ª Trobada que es celebra esta setmana (del dijous al dissabte):
- Dijous 28/11 (19h) a SANTA BÀRBARA, presentació del nou oli VIA AUGUSTA,
- Divendres 29/11 (tot el dia) a ULLDECONA, 3r Congrés OLIVAT
- Dissabte 30/11 (9h) a GODALL, Vivència de l'elaboració de l'oli.

El projecte OLIVAT el porta a terme la Mancomunitat de la Taula del Sénia, però té la col•laboració de diversos sectors econòmics i socials del Territori. Cal destacar que ara són 10 els molins productors d'oli que participen: 5 catalans, 4 valencians i 1 de la part aragonesa, però a més també col•laboren uns 50 Restaurants de tota la zona i fins i tot han començat a treballar altres grups.

El projecte té un eix central que és l'elaboració d'un nou oli de cupatge controlat, identificatiu del Territori Sénia i elaborat a partir de les varietats tradicionals de la zona (Farga, Morruda, Sevillenca i Empeltre), sota la direcció de la Fundació Alícia i el control de l'IRTA. Aquest oli es dirà VIA AUGUSTA i enguany serà produït per la pròpia Mancomunitat, a partir dels olis dels molins, i sols es farà en mostres gratuïtes per a prova i degustació i, l'any vinent, ja el faran els molins de l'Associació Territori Sénia. El dijous i divendres es presentarà l'oli, en botelles de mostra, i també el fullet divulgatiu amb algunes receptes de la Fundació Alícia elaborades per a aquest oli i que es podran degustar allí.

A més d'aquest punt destacat, també s'estan acabant de fer 3 Rutes d'oleoturisme pels 9 pobles catalans de la Mancomunitat (que es presentaran al Congrés) i també hi ha un apartat de Formació per a molins d'oli, restaurants i sector turístic i, finalment, la consolidació de Xarxes de cooperació entre molins d'oli, restaurants i agrobotigues i, fins i tot, la creació de Grups de recerca en relació al tema de les oliveres del Territori".