dimecres, 27 de novembre del 2013

58 esmenes per millorar els pressupostos de la Generalitat a les Terres de l'Ebre

Nota de premsa Socialistes de l'Ebre

El Grup Parlamentari Socialista ha presentat 58 esmenes específiques als pressupostos de la Generalitat per al 2014 i 400 d’àmbit general però amb afectació també al territorial per “corregir el ridícul pressupost” que CiU, amb el suport d’ERC, pretenen destinar a les Terres de l’Ebre. La Diputada al Parlament i primera secretària dels socialistes ebrencs, Núria Ventura, ha destacat que les esmenes incideixen sobretot en tres eixos bàsics: equipaments i infraestructures, reactivació econòmica i ocupació, i atenció a les persones.


Ventura ha subratllat que la proposta dels socialistes és ajustada i molt realista i, per tant, assumible per part del govern. “Els pressupostos que defensen CiU i ERC ens aboquen a ser un territori de segona, amb el percentatge més baix d’inversió de tot Catalunya, els demanem que rectifiquin”, ha apel·lat, tot recordant que les esmenes s’han presentat en partides bàsiques per garantir viure en dignitat a les Terres de l’Ebre.

Entre altres, les esmenes socialistes insten el govern a garantir el finançament necessari per al Centre de Difusió Tecnològic de la Fusta i el Moble de Catalunya, a la Sénia; la redacció de l’estudi informatiu per a la construcció de l’enllaç ferroviari entre el Polígon Catalunya Sud i el port dels Alfacs; la finalització del desplegament de la fibra òptica a les quatre comarques de l’Ebre; l’execució de les mesures necessàries per resoldre els problemes de cobertura de la TDT a Godall, Paüls, Alfara de Carles, Caseres, la Galera i Tivenys, i els recursos necessaris per a convocatòria de Treball a les quatre comarques ebrenques. S’insta també el govern a la millora i arranjament de camins a les quatre comarques; a destinar els fons necessaris per defensar els interessos de Catalunya i l’Ebre davant de la reforma de la PAC, i a garantir la seguretat a les explotacions agràries amb l’increment del nombre d’efectius dels Mossos d’Esquadra. També es demana ampliar les partides adreçades a fomentar el comerç urbà; les dotacions econòmiques suficients per a la convocatòria de plans d’ocupació local per a persones que no percebin cap prestació, especialment aturats de llarga durada i/o majors de 45 anys, i garantir les dotacions per a l’establiment d’un ajut temporal extraordinari per a treballadors autònoms sense activitat i per al foment de l’autoocupació.

En noves infraestructures i equipaments, per “fer front a la desinversió”, s’insta el govern a la licitació i l’inici de les obres de desdoblament de l’eix de l’Ebre al seu pas per Tortosa i des de Vinallop al port dels Alfacs. També la posada en funcionament de les depuradores de Sant Jaume d’Enveja, Horta de Sant Joan, els Valentins (Ulldecona), Benifallet, Corbera d’Ebre, Garcia, Rasquera, Vinallop (Tortosa), Bítem, Tivenys, Aldover-Xerta i Mas de Barberans. Ventura ha tornat a manifestar l’oposició dels socialistes a la privatització de les depuradores. Així mateix, es demana l’execució d’una nova fase de les obres de rehabilitació i millora del Teatre Orfeó Montsià d’Ulldecona, i el finançament necessari per als centres d’interpretació de la Batalla de l’Ebre de Corbera d’Ebre, Vilalba dels Arcs, Batea, el Pinell de Brai i la Fatarella.

La dirigent socialista també ha incidit en la necessitat de pal·liar les retallades severes en l’atenció a les persones, fonamentalment en educació, salut i benestar social. Així, es reclama garantir la redacció del projecte consultiu del nou hospital de les Terres de l’Ebre i a restablir els serveis del Centre de Desenvolupament i Atenció Precoç a la Infància a Ulldecona, entre altres. En equipaments educatius, les esmenes socialistes inclouen l’escola pública Lluís Viñas de Móra d’Ebre i els instituts de secundària de la Ràpita i Cristòfol Despuig de Tortosa. En aquest àmbit els socialistes demanden també al govern que garanteixi les condicions de gratuïtat del servei de transport escolar col·lectiu i de menjador escolar als alumnes en edat escolar obligatòria.

Finalment, les esmenes també incideixen en solucionar les deficiències de neteja, roba de treball i material dels parcs de bombers, l’increment de les subvencions a l’Associació de Voluntaris de Protecció Civil; el manteniment i neteja dels Parcs Naturals dels Ports i del Delta; la millora de camins rural a les quatre comarques, i la liquidació del deute pendent amb els ajuntaments pels projectes derivats de la Llei de Barris.