dijous, 21 de novembre del 2013

El Parlament aprova demanat la paralització del projecte Castor


El Parlament demanarà la paralització i desmantellament del projecte Castor. Així ho hem aprovat avui a la cambra catalana arran de la moció presentada per ICV-EUiA i per unanimitat. En la meua intervenció he destacat que podríem discrepar sobre molts aspectes en relació a la necessitat d’una infraestructura com la que ens ocupa per a l’emmagatzematge de gas i sobre la necessitat d’aquestes reserves; podríem discrepar de la seva utilitat; podríem discrepar sobre la seva ubicació; sobre el seu impacte social, econòmic, ambiental, però sobre el que no hi ha discrepància possible és sobre les qüestions relacionades amb la seguretat i, sobretot, amb la seguretat de les persones.
 
Després de la crisi sísmica viscuda a les Terres de l’Ebre i al Maestrat és hora de donar resposta, estudiar les causes i abordar les solucions. I en aquest sentit, tampoc no podem discrepar en què cal revisar en profunditat i amb rigor tant el propi procediment administratiu, com el cost econòmic i els estudis previs que van servir per autoritzar la instal·lació. La nostre voluntat ara es que hi hagi una investigació sobre l’execució de les obres del propi projecte, sobre les actuacions per posar-lo en funcionalment i sobre el costa del mateix, inverstigacions que evidentment han de fer organismes independents. 

Al mateix text hem presentat una esmena, que va més enllà del tema concret però que considerem que és molt important,  instant el govern de l’Estat i el Consell de Seguretat Nuclear al compliment de les instruccions tècniques de protecció sísmica de les Centrals Nuclears de Catalunya, instruccions que estan recollides en el pla de protecció sísmica de les nuclears realitzades d’acord amb els requeriments que la UE va elaborar arran de l’accident de la central de Fukushima al Japó. 

Us deixo en aquest enllaç la meua intervenció.