dissabte, 8 de març del 2014

Les Fires, una oportunitat econòmica i de promoció del territori

Aquest matí he tingut l'honor d'inaugurar la Fira dels Cítrics de Xerta, una bona ocasió per fer territori i copsar de primera mà, com molts altres dies, la capacitat de superació dels veïns dels nostres pobles i les oportunitats que hem de saber aprofitar per crèixer com a territori. Una fira, que com moltes, naixia per fer promoció d’un dels productes emblema del poble, els cítrics, la taronja molt especialment, que naixia per donar a conèixer la marca i ajudar a la seva comercialització. Avui sis anys després, no exempts de dificultats, és no només un referent sinó un dels motors de dinamització econòmica a nivell municipal. 

A les nostres comarques hem hagut d’aplicar la imaginació per tal de poder viure en dignitat i cercar noves fórmules per tal de fer compatible mantenir el nostre paisatge, les activitats tradicionals i la nostra història amb noves activitats que dia a dia estan agafant més forma i tenen més pes dins la nostra economia. Productes agrícoles de primer nivell, de gran qualitat, ens ho permeten. Taronges, mandarines, llimes, oli, arròs, raïm, verdura, mel, fruits secs … ens donen la matèria primera per tal de tenir la gastronomia més sabrosa i molts bons restaurants, que ens donen nom i ens ajuden a impulsar el sector turístic, entusiasmant no només a través del gust els nostres visitants sinó també a través de la vista amb un entorn privilegiat que ara és ja Reserva de la Biosfera, marca que ens ha d’ajudar a promocionar més i millor la nostra terra i els nostres productes. Hem de crear les sinèrgies per que així sigue.

Com a anècdota del dia, la representació teatral improvisada pels passadissos de la fira, en que una parella de nuvis buscava algú que els pugués casar i s'han trobat ni més ni menys que amb les alcaldesses de Tivenys i el Perelló i els alcaldes de Xerta, Deltebre i Aldover. Han pogut triar :-)