dilluns, 29 de desembre del 2014

Uns pressupostos nefastos per a l'Ebre; des del grup parlamentari Socialista hem presentat un centenar d'esmenes

Fa un parell de setmanes vam debatre al Parlament l'admissió a tràmit dels Pressupostos de la Generalitat per al 2015 i ara a principis d'any iniciaran la seva tramitació en comissió amb el debat per departaments i també l'anàlisi de les esmenes presentades pels diferents grups. La veritat es que estem davant d'uns números que semblen una broma de mal gust en general però molt particularment si parlem de les Terres de l'Ebre, amb una inversió per a les quatre comarques que gira entorn els 17 milions d'euros. En números rodons, la Terra Alta rebrà 753 mil euros d'inversió, el Montsià 2.381.000, la Ribera 4.732.000 i el Baix Ebre 9.383.000 euros. Els pressupostos, que surten amb el suport de CIU i ERC, no contemplen les mesures necessàries per a la reactivació de l'activitat econòmica, ni les infraestructures i equipaments pendents ni les mesures urgents per al bon funcionament dels serveis públics. 

Des del grup parlamentari socialista hem presentat un centenar d’esmenes per intentar introduir-hi millores. En total són 76 propostes que afecten municipis de l’Ebre, de les quatre comarques, i 28 que afecten els veïns i veïnes del territori. A banda, s’han de comptabilitzar les esmenes generals que afecten diversos col.lectius de treballadors públics, sobretot pel que fa a les seves condicions laborals, i també aquelles que repercuteixen en els drets generals de ciutadania arreu de Catalunya. 


En el primer bloc trobem les que fan referència a la garantia de funcionament del Consorci Memorials dels Espais de la Batalla l’Ebre a la  Terra Alta i els Centres d’Interpretació de Corbera d’Ebre, Vilalba dels Arcs, Batea, Pinell de Brai i la Fatarella; el nou institut de secundària a Tortosa o la presentació del Pla de Salut Pública de les Terres de l’Ebre amb la inclusió de les accions previstes 2015-1018 i el projecte constructiu del nou hospital de les Terres de l’Ebre en l’àmbit sanitària. Pel que fa al Departament de Territori i Sostenibilitat, a banda de la millora de la xarxa viària del Delta del tram del Poble Nou a Sant Carles de la Ràpita, la redacció de l’estudi informatiu de l’enllaç ferroviari entre el Catalunya Sud i el port dels Alfacs, el compliment de les resolucions del Parlament que fan referència a la modernització del parc mòbil dels trens regionals a les Terres de l’Ebre, l’inici de les obres de desdoblament de la C-12 al seu pas per Tortosa o l’aplicació dels descomptes a l’AP 7 per a moviments interns a les Terres de l’Ebre. En aquest bloc trobem també una bateria d’esmenes en relació a la posada en funcionament de les EDAR’s de Sant Jaume d’Enveja i Horta de Sant Joan, una vegada assumida la gestió per part de la Generalitat, i també les de Garcia, Benifallet, Rasquera, Vinallop-Tortosa, Tivenys, Valentins-Ulldecona i Corbera d’Ebre, així com l’inici de construcció de les de Paüls, Mas de Barberans, Bítem-Tortosa i Aldover-Xerta. 

Altres esmenes territorialitzades fan referència a les obres de rehabilitació del Teatre Orfeó Montsià a Ulldecona, arranjament i millora de camins rurals a les quatre comarques, manteniment i neteja del Parc Naturals dels Ports i del Parc Natural del Delta de l’Ebre i el finançament de les mesures tècniques acordades per lluitar contra el caragol maçana. 

En l’àmbit del Departament d’Empresa i Ocupació, les esmenes fan referència al disseny de polítiques territorials específiques de desenvolupament industrial, recursos per a la convocatòria de Treball a les 7 comarques, el finançament necessari per al Centre de Difusió Tecnològica de la Fusta i el Moble de la Sénia, el pla per estudiar i avaluar el present i futur laboral de Flix i la Ribera d’Ebre, la priorització de mesures del Pla Estratègic per l’Empresa i l’Ocupació de les Terres de l’Ebre, el desplegament de la fibra òptica, les mesures necessàries per atendre els problemes de cobertura de la TDT a municipis com Godall, Pauls, Alfara de Carles, Caseres, la Galera i Tivenys i també la millora dels Plans d’emergència nuclear. 

També hi ha un bloc d’esmenes importants en l’àmbit del Departament de Benestar i Família en que es demana el finaçament necessari per al bon funcionament dels centres de dia de la Fatarella, la Torre de l’Espanyol i Ginestar i el restabliment dels serveis del Centre de desenvolupament i atenció precoç a la infància i l’adolescència a Ulldecona.


El segon bloc d’esmenes, aquelles que afecten directament els municipis, fa referència a la millora d’equipaments esportius de titularitat pública, a l’augment del Fons de Cooperació Local i el PUOSC, al pagament del transport escolar, subvencions per les escoles bressol, recuperació de l’aportació per al funcionament de les escoles de música i la garantia de finançament dels convenis signats per la Llei de Barris, entre altres.

Ara haurem d'esperar unes setmanes més per saber si tiraran endavant o, de nou, els grups que donen suport al govern, bloquejaran actuacions que són urgents per al present i futur de les nostres comarques, donant l'esquena un cop més a les Terres de l'Ebre.