dimarts, 15 de setembre del 2009

LES OLIVERES COM A MOTOR ECONÒMIC


Presentàvem ahir en roda de premsa a l'Ajuntament d'Ulldecona "L'inventari d'oliveres mil.lenàries o monumentals al territori de la Taula del Sénia", impulsat per la Mancomunitat i finançat pel Servei d'Ocupació de Catalunya. Un inventari que cataloga 4.080 oliveres de 3'50 metres de perímetre, o més, del tronc principal de l'arbre, mesurat a una alçada d'1,30 m. Els tres municipis amb més oliveres són Ulldecona, amb 1.237; Canet lo Roig, amb 1.118; i la Jana amb 939 exemplars. Avui recullen la notícia diversos mitjans de comunicació, entre ells el diari El Punt.

Es tracta d'un patrimoni únic, per la seva edat, per la seva història, per la seva bellesa. Un patrimoni que hem de saber utilitzar també com a motor econòmic del nostre territori. Per això, des de l'Associació Territori del Sénia, hem elaborat un projecte sota el títol "Oli i oliveres mil.lenàries com a motor de desenvolupament sostenible". Ahir al vespre ens confirmàven que el Ministeri de Medi Ambient, Medi Rural i Medi Marí, ens el subvencionarà amb 1.230.150 euros. L'Associació naix de la Mancomunitat de la Taula del Sénia i està formada al 50% per representants dels sectors econòmics de la zona (agraris, turístics, socials) i l’altre 50% per la pròpia Mancomunitat.

L'objectiu principal del projecte és posar en valor les 4.080 oliveres mil·lenàries existents, aprofitant els seus valors en tots els aspectes possibles, però amb la finalitat de que els beneficis reverteixin en la millor valorització de tot l’oli de la zona; i també que, una vegada fetes totes les millores necessàries en els processos de producció i, després dels maridatges apropiats, serveixin per a la millora d’altres productes: gastronòmics, turístics, culturals, de salut ...

Entre altres es pretén: conservar i posar en valor les oliveres mil·lenàries, impulsar mesures agroambientals i de millora del medi ambient, millorar la qualitat i augmentar el valor dels olis del territori, fer un estudi sobre les oliveres i l’oli, fer campanyes de divulgació de l’oli i les oliveres, campanyes de formació del sector, itineraris mediambientals per les oliveres i el territori, accions relacionades amb les TIC (georeferenciació, noves prestacions) i impulsar una interacció amb altres sectors econòmics. Respecte a l'estudi, que desenvoluparà l'IRTA, està orientat a determinar el genotip de les oliveres monumentals (les de més de 3,5m), caracteritzar les oliveres singulars (les que tenen un genotip únic), fer una comparació de les característiques dels olis de les diferents oliveres i assessorar als molins per a la producció d’oli d’oliveres monumentals.

En definitiva, un projecte molt ambiciòs per tal de protegir i conservar el nostre patrimoni natural més valuòs i, de manera sostenible, poder-lo convertir en un nou motor de desenvolupament econòmic.