dimecres, 27 d’octubre de 2010

EL VALOR DE L'OLI


L'Oli d'oliveres mil.lenàries, a part de ser un producte deliciòs i saludable, és un projecte que creix i es consolida, convertint-se en motor de desenvolupament territorial. La seva producció als pobles de la Taula del Sénia farà en aquesta campanya un nou salt quantitatiu important. De quatre cooperatives o societat agràries passarem a set, de 138 oliveres a més de 500, de 2480 a més de 8000 botelles de mig litre d'oli, d'or líquid.

A més, tal com avui mateix publica el Diari El Punt, el projecte pilot sobre oli i oliveres mil·lenàries del territori del Sénia, que impulsen l'Associació Territori del Sénia i la Mancomunitat Taula del Sénia i que finança el Ministeri de Medi Ambient, Rural i Marí, tindrà el 2011 un pressupost de 400.000 euros. A més del suport als productors en la certificació i les inversions en maquinària, amb aquest projecte es finançaran estudis com el que s'ha encarregat a la fundació Alícia sobre l'oli de les oliveres mil·lenàries i la gastronomia o el que farà l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentària (IRTA) sobre la qualitat del fruit dels arbres monumentals. També està previst que l'any que ve s'habiliten dos museus naturals d'oliveres mil·lenàries, un a la finca de l'Arion i l'altre a la Jana. Una altra de les actuacions del pla serà l'edició d'una guia gastronòmica d'oli d'oliveres mil·lenàries. El projecte pilot suposarà una inversió d'1,2 milions d'euros fins al 2012.