dimarts, 30 de setembre del 2008

REALISME i RIGOR

A hores d'ara molts ja deveu haver escoltat algunes parts de la intervenció del President Montilla en el debat de política general que aquesta tarda ha començat al Parlament. Ha estat un discurs carregat de realisme i rigor, sense estalviar-se definir les coses pel seu nom. El President ha repassat l'acció de govern i ha fet anuncis importants, com el programa de crèdits per a formació destinat a persones aturades, però, sobretot, ha parlat de la situació actual, marcada per la crisi global que estem vivint i patint. Clarament, Montilla ha exposat que "la crisi no serà ni lleu ni breu". Més clar, l'aigua. Crec que ha fotografiat bé la situació i ha demostrat, una vegada més, que la millor manera d'afrontar els problemes és reconeixent les dificultats i sumant esforços. El President ha apel.lat al "treball, tenacitat, rigor, creativitat i ambició" dels catalans i catalanes per sortir reforçats de la crisi. Té raó quan diu que "un país emprenyat, resignat o malenconiós és un país en estat de decepció" i així, un país, no avança.

Demà al matí, el debat continuarà amb la intervenció del cap de l'oposició, Artur Mas. En situacions com l'actual, els ciutadans esperen unitat de les forces polítiques i de les diferents administracions. Units, sumem. Dividits, restem. I no ens podem permetre aquest luxe. Deia aquest matí jo mateixa en una entrevista en una emissora de ràdio que, a banda de la unitat, cal també treball conjunt, cal realisme (que no vol dir catastrofisme), i cal creure's que, com a país, ens en podem sortir bé. Veurem demà si això serà així ...

dilluns, 22 de setembre del 2008

UN DIA PASSAT PER AIGUA

Avui he començat el dia molt malament. M'he aixecat d'hora. Havia d'anar a Barcelona. He vist que queien llamps, però els trons encara no se sentien. Només pujar al cotxe, han començat a caure les primeres gotes i, en arribar a la gasolinera d'Ulldecona, ja no veia ni un metre davant. He parat una estona i he decidit continuar, però en passar per dalt d'un dels ponts de l'autopista, a baix, hi havia desenes de cotxes parats. Es veien només els intermitents. Una mica més endavant, he donat la volta. I el que ha caigut aquí no ha estat res al costat del que ha caigut al Camp de Tarragona !! Les conseqüències de la tromba d'aigua, ja les deveu haver llegit o sentit. Circulació interrompuda, cues, accidents, talls de llum, quasi 2000 persones durant tres hores dins de trens, baixos inundats, bombers amunt i avall ...

Mentre anava i tornava de l'autopista, m'he assabentat del nou atemptat d'ETA aquesta passada nit. Des d'aquí, la meva condemna més rotunda a l'assassinat de Luis Conde, el condol a la seua família i, sobretot, el desig d'una ràpida recuperació dels ferits tant els de l'atemptat de Santoña, com els dels atemptats d'aquest cap de setmana a Ondarroa i Vitòria. La unitat de les forces polítiques és fonamental per fer front al terrorisme. I, avui, per primera vegada en anys, sembla que s'ha aconseguit. Un altre desig, que aquesta unitat duri fins que ETA desaparegui.

Finalment, destacar una nota positiva, l'arribada a mans del jutje Garzón de la relació de noms (més de 130.000 persones) dels desapareguts durant els anys de la repressió franquista. Milers de persones torturades, fusilades i enterrades en fosses comunes, milers de famílies que fa fins a 70 anys que busquen els seus avantpassats. És el final d'un camí i el principi d'un altre igual de dur i difícil, però amb la satisfacció de veure com la justícia ha decidit d'una vegada per totes fer-los costat en la seua búsqueda. Les més de vint associacions de desapareguts que han realitzat aquest treball durant tants i tants anys s'han mostrat extenuades però satisfetes. Es comença a fer Justícia. Ara, s'ha d'arribar al final.

Per cert, tornen a caure quatre gotes.

divendres, 19 de setembre del 2008

DATACIÓ DE LES PINTURES RUPESTRES


Aquesta setmana ens ha arribat ja definitivament a l'Ajuntament la notificació de la Direcció General de Patrimoni Cultural de la Generalitat autoritzant nous treballs de l'arqueòleg Ramón Viñas, de l'Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució (IPHES) per tal de datar les pintures rupestres de la Serra de Godall, declarats Patrimoni de la Humanitat ara fa quasi deu anys per la UNESCO. Coincideixen els treballs amb la millora dels accessos als abrics i amb novetats al Centre d'Interpretació de l'Art Rupestre de l'Ermita de la Pietat. A poc a poc hi anem inorporant les noves tecnologies. Ara hem instal.lat un joc interactiu per tal que els visitants puguin practicar estratègies de caça com es feia al paleolític. Una ferma aposta per la conservació i protecció del patrimoni, i la seva posterior difusió, que vam fer des de l'equip de govern a l'inici de la passada legislatura i que ja està donant els seus fruits. Mitjans de comunicació com El Punt i el Diari Tarragona se n'han fet ressó. El primer, el dia 25 d'agost amb crònica de Maribel Millan i, el segon, l'11 de setembre, en una notícia que firma Roser Royo.

DIARI DE TARRAGONA



EL PUNT

Se sap que les pintures rupestres d'Ulldecona es van pintar fa entre 8.000 i 4.000 anys, però és difícil precisar dates més exactes. A més, en alguns abrics, les pintures se superposen, la qual cosa fa encara més difícil calcular-ne la datació. Ben aviat aquesta incògnita es podrà desvetllar, ja que l'Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES)–encapçalat per Ramon Viñas– té previst obrir una nova investigació per datar amb més exactitud les pintures rupestres d'Ulldecona, Montblanc i la Villa del Humo, a Cuenca. Es farà a través d'un bacteri, el qual permetrà agafar mostres sense perjudicar les pintures prehistòriques.

Al Centre d'Interpretació de l'Art Rupestre d'Ulldecona esperen amb molta expectativa l'inici de les investigacions que han de permetre datar d'una manera més exacta les pintures rupestres de la serra de Godall. «Fa molt de temps que no s'investiga res i encara ens queden moltes coses per saber», explica el director d'aquest centre, que funciona des de finals del 2005 i que l'any passat van visitar unes 2.500 persones. «Saber més coses de l'art llevantí ens farà valorar-lo encara més i treballar més de cara a la seua preservació», diu Vericat. Segons el director del centre d'Ulldecona, les previsions de l'IPHES són que els treballs puguen començar a finals d'any i que les conclusions de la investigació es puguen fer públiques dintre el 2009. Així ho va confirmar ahir la regidora de Cultura de l'Ajuntament d'Ulldecona, Núria Ventura, tot i que va assenyalar que el projecte es troba ara damunt la taula de la direcció general de Patrimoni de la Generalitat. En aquest sentit, el director territorial de Cultura a l'Ebre, Xavier Vega, va dir que coneixia el tema, «però que el porten directament des de Barcelona».

Per arribar on són, l'IPHES i l'equip de l'arqueòleg Ramon Viñas ha dut a terme una prova pilot amb un bacteri que serà el que permetrà analitzar la data exacta de les pintures.

Mentrestant, l'activitat al Centre d'Interpretació de l'Art Rupestre d'Ulldecona continua. Així, la setmana vinent està previst que comencen les obres de millora de l'accés a l'abric 1 d'Ulldecona, l'únic que es pot visitar. Aquesta actuació consistirà en instal·lar unes escales més segures i una plataforma de ferro que permetrà als visitants poder contemplar les pintures sense necessitat d'entrar directament a la balma. «Per una banda, podrem doblar les visites –ara estan restringides a cinc persones– i per una altra protegirem millor les pintures», explica la regidora de Cultura. En aquesta actuació l'Ajuntament invertirà uns 70.000euros.

Declarades, juntament amb tot l'art rupestre llevantí, Patrimoni Cultural de la Humanitat per la Unesco el 1998, les pintures rupestres d'Ulldecona es distribueixen en tretze abrics. Són del Postpaleolític i el Neolític, la qual cosa demostra que durant 4.000 anys els pobladors de la zona, caçadors i recol·lectors van considerar l'indret un lloc sagrat de culte, ja que les pintures s'interpreten com un oferiment a la natura i moltes tenen un discurs clarament narratiu: escenifiquen una estratègia de cacera que consistia en acorralar els animals. El Centre d'Interpretació de l'Art Rupestre d'Ulldecona estrena un joc interactiu batejat com a Nosaltres, els caçadors. Promogut per l'Ajuntament, el presentaran en públic el proper diumenge en el marc d'una jornada de portes obertes al centre i a l'alberg de l'ermita. L'ha realitzat l'empresa Barcelona Media-Centre d'Innovació i la Universitat Pompeu Fabra. Per al joc s'han animat les figures rupestres de l'abric 1 d'Ulldecona i els visitants poden practicar estratègies de caça del paleolític a través d'una gran pantalla tàctil.

dimecres, 17 de setembre del 2008

LA GUERRA DEL FRANCÈS A ULLDECONA


M'atreveixo a fer-vos una recomanació per aquest proper cap de setmana. El Centre d'Estudis d'Ulldecona, amb la col.laboració d'altres entitats del territori i el suport de l'Institut Ramón Muntaner, ha organitzat per a dissabte al matí una interessant xerrada i un itinerari pels escenaris de la Guerra del Francès a Ulldecona. La xerrada, que anirà a càrrec de Ferran Grau i Núria Sauch, es farà a la Sala de Sessions de l'Ajuntament a partir de les 11'30, i anirà acompanyada, a banda de l'itinerari posterior, per una exposició sobre "La recerca i la producció bibliogràfica dels darrers anys sobre la guerra del francès". L'acte s'enmarca en la celebració del Bicentenari de la Guerra del Francès. A les Terres de l'Ebre hi ha tot un seguit d'activitats programades que comencen aquest cap de setmana i s'allargaran fins al mes de novembre i que ens permetran fer-nos una idea del què va representar per a la zona aquest moment històric.

diumenge, 14 de setembre del 2008

TORNADA A L'ESCOLA


Hi ha unes quantes setmanes a l’any en què sembla que el món s’acabe. Abans de cap d’any i abans de vacances ho volem deixar tot preparat i el nostre dia a dia es veu alterat per tot allò que volem fer abans de ... Ahir i avui he viscut una sensació semblant. Demà comença el curs escolar.

Compres de darrera hora, llibres i material escolar a punt, repàs d’armari per comprovar que la roba dels xiquets els vagi bé (és quan te n’adones del què han crescut en tres mesos), bosses preparades (natros n’hem necessitat unes quantes: una per a la roba de recanvi, una altra per a l’esmorzar, el got i la tovallola i una altra per a la resta, i tot, multiplicat per dos), rentadores d’última hora ...

En fi, demà serà un gran dia per a milers i milers de xiquets i xiquetes, els que tornen a escola, els que comencen, els que canvien de curs, cicle o centre, també per als i les mestres, per a les mares i els pares, per als iaios i iaies ... Alguns descansaran, altres ploraran, uns riuran i estaran contents en retrobar-se, altres nerviosos ... Ànim a tots i totes!

dissabte, 13 de setembre del 2008

MÉS SÒL INDUSTRIAL A ULLDECONA


Ulldecona va fer una aposta a principis dels 90 per crear sòl industrial i poder atreure empreses per tal de diversificar l'economia local, fins aquell moment, bàsicament agrícola. Fa ja més de deu anys es desenvolupava Valldepins I, la primera fase del polígon industrial. L'any 2003, recordo que la primera visita que vam fer desprès de formar govern municipal PSC - ERC va ser a la seu de l'INCASOL per insistir en la necessitat de tirar endavant Valldepins II. El passat 2007 van sortir a la venta les parcel.les d'aquesta segona fase. I, fa poques hores, hem inaugurat ja la tercera fase del mateix polígon industrial Valldepins. En aquest cas, una aventura empresa des de l'Ajuntament (a través de la Societat Municipal Ulldecona Activa), en convenis amb diverses empreses privades d'Ulldecona i de fora, i amb la col.laboració del Ministeri d'Indústria. La inversió ha estat de més de 2'4 milions d'euros, Desprès de nombrossos entrebancs i maldecaps, avui tenim ja, a la disposició del mercat, 83.000 m2 més de sòl industrial al municipi. Sumats a les anteriors fases, comptem amb 400.000 m2 de sòl industrial a Valldepins. I, el més important, tenim una economia diversificada que ens permet afrontar el present i el futur amb garanties, amb més seguretat, tot i la situació general.

Amb un 70% més o menys d'aquest nou sòl venut, ens cal ara pensar en noves ampliacions i això és ja el que estem fent des del govern municipal, sense perdre temps. A banda de la implantació de les noves empreses o de les ampliacions o trasllats d'altres ja existents, Valldepins III acollirà també en un futur pròxim un Centre de Formació i Promoció Econòmica i un Viver d'Empreses impulsat des del propi Ajuntament. Tant el creixement del propi polígon com aquests nous projectes són compromisos electorals que vam adquirir amb els ciutadans en les passades eleccions municipals i que comencen a vore la llum. Igual que recordem el que no complim, penso que és bo recordar també allò que complim i per això us convido a passejar-vos pel polígon Valldepins. Una persona que feia temps que no hi anava, deia avui abans de la inauguració "això ja quasi és més gran que el poble". I, ho és.

dijous, 4 de setembre del 2008

NOU CURS POLÍTIC

Aquesta tarda em preguntaven quins són els temes que, a nivell territorial, marcaran el nou curs polític que just acabem de començar. Sense cap dubte, tant a nivell territorial com a nivell general de país, el finançament. Hi ha gent que encara ho veu un tema llunyà, d’aquells que només interessen als polítics . No és així. Amb el finançament ens ho juguem tot. Els serveis que tindrem en un futur i la qualitat dels mateixos depenen dels diners, és obvi. Finançament és educació, és salut, és benestar, és formació, és seguretat ...

La negociació entre el govern de Madrid i el govern de la Generalitat per canviar el model de finançament actual, pactat entre PP i CiU l’any 2001, està sent complexa i difícil, com qualsevol negociació d’aquests tipus. La fermesa i convicció del President Montilla i del Conseller Castells és, però, garantia de que en sortirà un bon acord per Catalunya, un model més just. Per cert, el Viceprimer Secretari del PSC, Miquel Iceta, publicava dimecres passat (dia 27) al diari El País, un article molt interessant i clarificador al respecte, sota el títol “Razones que Atender”, que podeu llegir també al blog del PSC d’Ulldecona.

A banda, tindrem també com a qüestió important en els propers mesos l’elaboració dels pressupostos tant de la Generalitat com del Govern espanyol. Per tant, parlarem de diners uns quants mesos més.

Finalment (perquè seria impossible enumerar-los tots), crec que una qüestió important serà conèixer com acaben els darrers episodis de la lamentable sèrie d’accidents succeïts a les centrals nuclears d’Ascó i Vandellòs. Desprès de la multa del Consell de Seguretat Nacional a Ascó, està en marxa a investigació per l’incendi de Vandellòs i, a nivell parlamentari, hi ha previstes diverses compareixences d’importància al respecte, com de la Presidenta del CSN, Carmen Martínez Ten, demanada fa un parell de mesos pels tres grups que donem suport al govern. Serà, per tant, un tema també de gran importància no només a nivell territorial perquè se’n deriven conseqüències que afecten a tot el país i el debat va molt més enllà.

dimecres, 3 de setembre del 2008

20 ANYS DE DIADA DEL CASTELL


L'agost del 2007 vaig ser escollida Comanadora del Castell en la diada annual que se celebra dins de festes, organitzada pel Centre Cultural Recreatiu, una de les entitats amb més història d'Ulldecona. El mandat se'm va acabar la setmana passada coincidint amb la celebració dels 20 anys de Diada del Castell i el final de la mateixa com a tal, ja que de cara a l'any vinent es reorientarà la festa.

La Diada del Castell la va instaurar el CCR l'any 1988 per alertar sobre el mal estat en què es trobava i la necessitat de restaurar-lo, així com a acte de pressió de cara a les administracions per tal que invertissin els diners necessaris per tornar-li la dignitat a aquest monument històric, símbol d'Ulldecona. La figura del Comanador pretenia destacar aquelles persones que han treballat amb aquesta finalitat. Ara, un cop restaurat i protegit el Castell, és cert que ja no té massa sentit mantenir la festa com estava pensava fa vint anys. Tot i això, l'any que ve dins de les Festes, continuarà havent-hi una Diada del Castell, amb novetats importants que a poc a poc us anirem donant a conèixer.

Bé, els 20 anys de Diada van servir per fer una interessant Trobada de Comanadors. En total 22 persones (l'any 1994 van ser comanadors tres persones: els alcaldes d'Ulldecona, Alcanar i Morella, coindicint amb les Quinquennals i les Sexennals dels tres pobles). Seria llarg nomenar-los a tots i totes, així que simplement, en conjunt, com a darrera Comanadora, m'agradaria fer-los un reconeixement públic per la tasca duta a terme en favor de la recuperació del Castell. Han estat molts anys de treball per poder disfrutar avui d'aquest magnífic monument.

Fent una mirada enrera, crec que a banda de la cara del Castell, el que ha canviat aquests darrers vint anys és la consciència de la població sobre la protecció del patrimoni i també l’interès de les diverses administracions per finançar els treballs necessaris per fer possible aquesta protecció. Però no val només protegir-lo, l’hem de donar a conèixer i utilitzar-lo. Sinó, protegir no serveix de res. Si restaurem un edifici només per mirar-lo i no l’utilitzem, d’aquí vint anys l’haurem de tornar a restaurar sense haver-lo disfrutat. No té o no tindria sentit. En això estem treballant actualment des de l'Ajuntament.

Aprofito per recordar, molt breument, les obres i activitats més importants dutes a terme des que l'Ajuntament va comprar el Castell l'any 1985 (per cinc milions de pessetes):

1988 – El CCR preocupat per l’estat del Castell decideix impulsar una Diada amb l’objectiu de conscienciar l’administració i també la societat de la necessitat de recuperar-lo. Quasi coincidint amb el temps, la Generalitat, presionada per l’Ajuntament, encarrega el primer projecte de restauració a l’arquitecte Jordi Ambròs

1993/94 – I Fase – Restauració Torre de l’Homenatge – 30 milions de ptes de l’Estat (cosa que avui, segur que no fariem per menys d’un milió d’euros)

1994/95 – II Fase – Restauració de l’Església i de la Torre Rodona – 30 milions de ptes de la Generalitat (Durant la II Fase es van començar les excavacions).

1998/99 – III Fase – Segueixen les excavacions. Portada dels serveis i edifici exterior – 15 milions de pessetes de l’Ajuntament i uns 20 de la Generalitat.

2001 – Carretera de circumval•lació feta per la Diputació de Tarragona.

2003/2004 - IV Fase – Tot i que els diners (163.000 euros) estaven compromesos des del 2002 pel Ministeri de Foment, no va ser fins el 2005, coincidint amb el canvi de govern a Madrid, que es van poder cobrar, sumant-hi 48.000 euros més. Es va seguir excavant al recinte interior i començar a consolidar les troballes.

2006 – V Fase – 135.000 € de la Generalitat (PTOP) i 135.000 de l‘Ajuntament per fer l’enllumenat interior i exterior dels edificis i de l’entorn, consolidar les excavacions i deixar el conjunt del Castell d’Ulldecona practicable i visitable.

2007/2008 - S'obre el Castell al públic amb visites guiades i es treballa en projectes de noves tecnologies. Pretenem fer de la recerca i la innovació la base dels nous projectes a desenvolupar al Castell, des de l’àmbit pedagògic sobretot per a alumnes de primària i secundària, igual que, a poc a poc anem fent amb l’Art Rupestre a través del Centre d’Interpretació Abrics de l’Ermita.

Propera fase (en quant a obra física) – Restauració de tota la muralla exterior
i possibles noves excavacions.

Simplement cal fer una ullada a la fotografia de dalt i a la de baix per comprovar com ha canviat ....

dimarts, 2 de setembre del 2008

PLE DE SETEMBRE

Avui si que ja hem tornat a la normalitat al 100%. Reunions al matí, a l’Ajuntament, d’aquelles que no s’acaben mai, posada al dia desprès de festes, feina atrassada, comissions al tard i, a la nit, ple ordinari del mes de setembre. Era previsible que tractés molt sobre festes, ja que les vam acabar ahir. Des del govern municipal n’hem fet un balanç positiu, per la participació sobretot, però també per la qualitat de molts dels actes oferts. Hi ha però, també alguns detalls que han de pulir-se o coses que s’han de canviar, com s’ha encarregat l’oposició també de recordar-nos.

En general ha estat un ple molt tranquil en que quasi tot s’ha aprovat per unanimitat. Bona senyal. Així ha estat en l’acceptació d’una subvenció de més de 6.000 euros de la Diputació de Tarragona per a parcs infantils, en l’aprovació de la destinació de l’aportació que l’Ajuntament fa a projectes de cooperació (al Fons Català de Cooperació, a l’associació Terres de l’Ebre amb el Poble Saharaui per a un taller de cinema als campaments de refugiats de Tindouf i a l’Obra Missionera Ekumene), amb l’aprovació del reglament d’ús del nou pavelló triple poliesportiu i amb l’aprovació provisional del Pla Especial d’un parc fotovoltaic a la partida dels Mangraners. L’únic punt de la secció resolutòria aprovat amb un vot en contra (el del PP) ha estat la modificació de l’ordenança fiscal reguladora de les taxes, que preveu un increment del 2’1% sobre el preu de l’aigua.

Respecte a les mocions, el PP n’ha retirat una referent a la revista municipal i en tenia tres més, una sobre el nou Pla d’ordenació urbana municipal (aprovada per tots els grups i l’abstenció dels independents), una sobre un cas puntual de les normes subsidiàries i una altra sobre el conreu de cítrics (les dos aprovades per unanimitat). ERC n’ha presentat una altra sobre el centenari de la bandera estelada, demanant que es posi en un lloc destacat l’11 de setembre, entre altres. Ha estat rebutjada per 7 vots en contra (PSC, UGI i PP) i 5 a favor (CIU i ERC). Cal dir que, com en ocasions anteriors en que es debat sobre banderes, el Grup Municipal Socialista hem votat en contra perquè entenen que tenim feina més important en un ajuntament que parlar sobre banderes contínuament. A més, respectant la bandera que cadascú pugui sentir com a seua, constitucionalment tenim aprovades unes banderes que són les que legalment ens representen com a país.

Finalment, hem donat suport, per unanimitat, a una moció de suport a l’atorgament a Josep Roncero Pallarès del Premi Catalunya d’Educació 2008. Es tracta del director del col.legi de Freginals i de la ZER Montsià, recentment jubilat, que ha estat més de 50 anys en actiu com a mestre. La seva vocació i prefessionalitat, fins al darrer dia de treball, ha contribuït a la formació i educació de centenars de persones del Montsià i, ara, un cop jubilat es mereix aquest reconeixement.