El sommi de la Segona República va durar, lamentablement, ben poc. El 14 d'abril de 1931, dos dies després de la victòria electoral de les candidatures republicanes en les eleccions, fou proclamada la Segona República espanyola. A Catalunya el nombre de regidors republicans electes triplicà el de monàrquics. Una de les grans qüestions que va haver de resoldre el nou règim republicà, tot just proclamat, fou la del reconeixement de l'autonomia política d'aquelles realitats nacionals existents dins de l'estat.
La reforma del sistema educatiu fou també des dels primers moments del nou règim republicà un dels aspectes centrals que el van caracteritzar. En aquell moment, un 30% dels adults eren analfabets i l'escola pública únicament podia acollir el 48% de la teòrica població escolar.
Finalment, no pretenc tampoc fer un resum tampoc de l'activitat legislativa de la Segona República, la reforma agrària centrà també bona part dels seus esforços, amb l'objectiu d'assolir un procés de reforma gradual que comportés una redistribució de la propietat de la terra i unes millors condicions de vida. Casualitats de la vida, 79 anys després, avui hem viscut un Ple monogràfic sobre agricultura al Parlament de Catalunya, posant de manifest la importància estratègica que el sector té al nostre país.
La Segona República va significar llibertat i progrès per a la societat. El cop militar del 36 posà fi al sommi. 79 anys després, de nou en llibertat, hi ha sectors que semblen viure en el passat i altres que semblen anhelar un final semblant. Des d'aquells (PP) que, avui, 79 anys després, recorren davant el Tribunal Constitucional una Llei, l'Estatut d'Autonomia de Catalunya, aprovada per amplíssima majoria al Parlament de Catalunya, pel Congrès dels Diputats, i ratificada pels catalans i catalanes en referèndum, passant pels que creuen que des d'aquest tribunal, arcaic i debilitat, es pot retallar allò que han acordat els representants del poble i el poble ha votat. Però no només aquests, també aquells que creuen que no cal jutjar els crims del règim franquista i volen inhabilitar el jutge Garzón per intentar-ho.
Durant molts anys, ciutadans i ciutadanes d'aquest país van callar i van haver de suportar que altres, els guanyadors de la guerra, els feixistes, escrivissin la història a la seva manera. Ara que començàvem a conèixer la veritat, els mateixos de sempre volen de nou imposar el silenci, volen que tornem al blanc i negre. Hi ha sectors que no han viscut la transició.
Avui, 14 d'abril, 79 anys després de la proclamació de la Segona República, la lluita continua. Hem de barrar el pas a aquells que no respecten la voluntat popular, als que utilitzen la democràcia per a fins antidemocràtics. No passaran.
dimecres, 14 d’abril del 2010
14 D'ABRIL: DEL 1931 AL 2010
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
3 comentaris:
Hem de barrar el pas a aquells que no respecten la voluntat popular????? Això ho escriu la mateixa alcaldessa que no deixa les urnes perque el seu poble expressi lliurament la seva voluntat ???? Crec que estàs més a prop dels feixistes del 36 que dels republicans del 14 d' abril.
Visca la llibertat, mori el mal govern !
Em sobta que algú critiqui al PP per portar al constitucional un estatut aprovat en referèndum pel poble de Catalunya, i que aquesta mateixa persona posi pals a les rodes perquè es desenvolupi un referèndum al seu poble? Hi ha referèndums bons i referèndums dolents? Encara em sobta més que aquesta persona s'ompli la boca tot parlant de la segona república i " que parli dels que utilitzen la democràcia per a fins antidemocràtics" sense adornar-se( vull pensar) que ella fa el mateix. La democràcia, com el seu nom indica és el govern del poble i alguna gent del poble comencem a estar molt tips de l'ús demagògics que en fan els polítics. Si el poble decideix fer una consulta sobiranista, això no es pot permetre i s'ha d'aturar i això és legítim i correcte, és molt trist que hi ha gent que només observi la falta de "llibertats" quan són les llibertats que els hi agrada.
Sempre he anat a votar, però cada vegada estic més decepcionada de la "classe política" del nostre país, que sembla que l'únic que saben fer és criticar el pp, perquè això dóna vots. Els catalans no necessitem que ens expliquin que fa el PP, ja ho patim prou, necessitem una classe política com la de la segona república. Com que sembla que t'agrada la història llegeix alguna biografia d'algún polític d'aquella època, i potser entendràs el que vol dir llibertat, compromís i ja que hi ets mira si les dones van poder votar en totes les eleccions durant la república. Si les dones no poden votar, les eleccions no són plenament democràtiques.
I per últim ets periodista?
Penso que estàs demostrant que ja no parles per tu mateixa...quant temps fa d'això?
Ja ets una polìtica popular i jove, lluitant per un alt càrrec....què bé, fas història!!!
Et deus sentir orgullosa de tu mateixa i de que alguns pensen que Ulldecona té una alcaldessa oberta i progressista.
Resulta ser que només ets una política més, que ara tens la vara, i no dubtes en fer-la servir.
Ale, demòcrata! Torna a parlar de república!!!
No m'ha agradat gens el teu boicot a la consulta sobre l'Independència!!
Publica un comentari a l'entrada