L'inventari d’oliveres mil•lenàries que gestiona la Taula del Sénia comptabilitza a data d'avui 4.157 exemplars de més de 3,50 m. de perímetre de tronc a 1,30 del sòl, distribuïdes per 18 dels nostres municipis. El nostre territori és el que concentra un major número d'aquest tipus d'oliveres, autèntics monuments vius.
Com ja he explicat en alguna ocasió, gràcies a la feina feta fins avui, estem gestionant un projecte pilot que es diu “oli i oliveres mil•lenàries del Territori del Sénia”, subvencionat pel Ministeri de Medi Ambient, Medi Rural i Marí, amb 1.230.150 euros.
Ara, amb una subvenció del Servei d’Ocupació de Catalunya hem presentat ja un llibre amb el nom "oliveres mil.lenàries, monuments vius", fruit del treball col.lectiu de moltíssima gent. Es tracta d'un llibre dissenyat per Ignasi Boza (Summum), amb fotografies de Santi Martorell i amb textos de Romà Senar. El llibre conté també petits escrits de polítics, tècnics, pagesos i empresaris, encapçalats per la cançó "l'olivera" de Joan Manuel Serrat. Està editat en tres idiomes, conté 121 fotos repartides en 120 pàgines. Es parla dels pobles on hi ha oliveres mil.lenàries, de la història, de gastronomia, d'oleoturisme, dels molins ... És un llibre que val la pena i que en breu podreu trobar a les oficines de turisme dels nostres pobles. Se n'han editat 4000 exemplars.
A banda, és important també una altra novetat important en aquest camp. Hem aconseguit una subvenció de la Fundació Biodiversitat del MMAMRM per poder fer aquest mateix any un primer museu natural d'oliveres mil.lenàries a la partida de l'Arión, a Ulldecona. Avui ho recullen ja diversos mitjans de comunicació com el Diari de Tarragona, el Punt o Ràdio Ulldecona.
dimarts, 20 d’abril del 2010
OLIVERES MIL.LENÀRIES, MONUMENTS VIUS
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
0 comentaris:
Publica un comentari a l'entrada