dimecres, 7 de març del 2007

DIA INTERNACIONAL DE LES DONES TREBALLADORES

Avui celebrem de nou el 8 de març, el Dia Internacional de les Dones Treballadores. És un dia que serveix per tal de fer balanç de tot el que hem aconseguit fins ara i mirar al futur per conèixer tot el camí que ens queda per recòrrer. Serveix també per tal que surtin a la llum les dades que demostren com, després de segles de lluita, encara no hem aconseguit la igualtat real entre homes i dones. Fem passos endavant, però molt poc a poc. A més, mentre la legislació en favor de la igualtat avança a bona velocitat (almenys al nostre país), la societat ho fa a un ritme molt més lent. És difícil canviar costums i tradicions, és molt difícil canviar mentalitats. Tot i això, milions de dones treballadores al món, celebrem juntes el 8 de març, i continuarem posant els nostres granets d'arena per tal de construir una societat més justa i igualitària.
Parlant de lleis, fa poques hores que el Senat ha aprovat la Llei d’Igualtat entre homes i dones, amb la significativa abstenció del PP, que sembla tenir massa feina preparant manifestacions contra el govern com per preocupar-se de la situació de les dones al nostre país. Des del Senat, la Llei tornarà ara al Congrès per a la seva aprovació definitiva.

Encara avui les dones cobrem un 28’8% menys que els homes, en un 83% dels casos continuem sent les dones les responsables de la cura i atenció a les persones dependents, milers de dones sofreixen diàriament les dramàtiques conseqüències de la violència de gènere i, tot i que el 60% dels universitaris som dones, seguim liderant l’estadística dels contractes temporals.

La Llei d’Igualtat ens atorgarà a les dones el nostre propi espai i la plenitud dels nostres drets, per a que puguem decidir en condicions d’igualtat sobre la maternitat, el treball i, en general, sobre la nostra participació en les estructures on es prenen les decisions a l’esfera política, civil, laboral, econòmica, social i cultural.

A més, la Llei permetrà que un major número de dones accedeixin a llocs de responsabilitat després de les properes eleccions municipals, gràcies a la incorporació del principi de democràcia paritària, pel qual cap dels dos sexes podrà tindre una representació menor del 40% ni major al 60%. No són les quotes l’objectiu final sinó, simplement, un pas més per aconseguir la igualtat. Precisament és des del món local des d’on les dones, crec, podem començar millor a fer aportacions al canvi que tant reivindiquem.

En aquest sentit, transcric aquí el manifest elaborat pel PSC amb motiu del 8 de Març, sota el títol "Governant municipis per a les dones"
Les dones construïm des de la vida quotidiana el dia a dia als nostres pobles i ciutats: donem resposta a les necessitats de cura, mantenim les xarxes de relació i suport social, gaudim i utilitzem els equipaments de la ciutat, els espais d'oci, els serveis socials, els sanitaris, participem emprenedorament en l'economia, en la ciència, la cultura, les arts i les decisions polítiques: som ciutadanes actives. I com a ciutadanes actives volem governar i decidir conjuntament amb els homes com són les nostres ciutats, volem participar a la presa de decisions d'allò que ens afecta. Però reivindiquem que en el centre de l'acció estigui la vida de les persones, les dones volem incorporar les necessitats de la convivència del dia a dia a les decisions col·lectives i governar el món des d'un enfoc més just i solidari. Però encara existeixen obstacles que no ho fan possible, com la discriminació en l'accés al treball, els sous femenins més baixos (escletxa salarial), la segregació segons les activitats laborals i el nivell de responsabilitat, o el fet que les dones dediquem el triple d'hores al dia a les tasques domèstiques. Des del govern de l'Estat hem impulsat nous instruments legals cap a la igualtat, primer vam aprovar la Llei integral contra la Violència i ara s'aprovarà la Llei d'igualtat. La Llei d'igualtat efectiva entre homes i dones dóna un gran pas endavant per fer real el dret constitucional a la igualtat i eliminar les discriminacions per raó de gènere, creant condicions d´igualtat en tots els àmbits socials. Ara toca seguir construint municipis exemplificadors i treballar decididament perquè les veus de les dones estiguin presents en tots els àmbits. Tenim l'experiència, el PSC és el partit municipalista “per excel·lència” de Catalunya, i han estat els municipis d'esquerres els que han liderat, durant molts anys i en solitari, les polítiques per assolir la igualtat d'oportunitats de les dones a Catalunya. Som el partit líder i pioner en polítiques públiques de gènere als municipis, els municipis socialistes hem estat els primers en impulsar Consells municipals de dones, centres d'atenció, la primera casa d'acollida municipal, circuits municipals contra la violència de gènere, acords amb empreses per aplicar la igualtat i hem creat la primera regidoria dels usos del temps. Els municipis són l'àmbit idoni per treballar la igualtat d'oportunitats d'homes i dones i fer-ho des de la proximitat. La proposta de programa municipal del PSC per a les dones és ambiciosa i les prioritats d'actuació són:

- Nous usos del temps que facilitin a les persones conciliar els àmbits familiars, laborals i socials.
- Lluita contra la violència de gènere des de la proximitat, amb serveis municipals d'informació a les dones i acords socials de tolerància zero.
- Igualtat d'oportunitats a l'àmbit laboral.
- Foment de la presència paritària de dones en tots els àmbits de participació ciutadana.
- Treballar transversalment, des de totes les àrees, els drets de les dones.

1 comentaris:

Anònim ha dit...

Felicitats a totes les dones !!!