Fa poques setmanes saltava de nou l’alarma a Ulldecona per l’arrencada de desenes d’oliveres monumentals. Finalment, el propietari de la finca, a petició de l'Ajuntament, va decidir deixar l’olivera més gran al lloc on ha estat, ni més ni menys, que els darrers mil anys. Aquest ha estat només l’últim episodi d’una història d’espoli del nostre patrimoni natural, un patrimoni viu, únic arreu del món, que hem de preservar per llei, com ja ho fem per exemple, amb el patrimoni arqueològic.
Simplement però, avui vull agraïr públicament a la Fundació Territori i Paisatge, el suport que ens ha donat en tot moment a l’Ajuntament d’Ulldecona, en la defensa d’aquest patrimoni. Aquesta setmana la Fundació ha tancat, amb la signatura de les escriptures, unes gestions de compra d’una finca a la partida de l’Arión d’Ulldecona, que compta amb diversos exemplars d’oliveres mil.lenàries.
Fa quasi ja un any descobriem amb incredulitat, a través d’una revista de compra-venda d’immobles i terrenys alemanya, que hi havia una finca en venda a la partida de l’Arión amb oliveres mil.lenàries. Ens vam posar en contacte amb la Fundació Territori i Paisatge i, finalment, les gestions han donat el seu fruit. La compra suposa un major compromís de l’entitat envers la protecció de les oliveres.
Tal com la FTP ha donat a conèixer a través d’un comunicat, la finca que ha adquirit és “una parcel·la de 2,67 hectàrees que compta amb un total de 25 oliveres mil·lenàries, les quals constitueixen un patrimoni natural vivent i un dels paisatges més característics, històrics i emblemàtics de la conca mediterrània. La voluntat de protegir les oliveres mil·lenàries de l'Arion es remunta a l'any 2005, quan la Fundació va subvencionar l'inventari de les oliveres de la comarca del Montsià realitzat per l'associació GEPEC (Grup d'Estudi i Protecció dels Ecosistemes del Camp), la qual va comptabilitzar fins a 1.500 exemplars d'oliveres monumentals, mil·lenàries i, fins i tot, bimil·lenàries”
divendres, 9 de març del 2007
OLIVERES MONUMENTALS
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
5 comentaris:
Molt bé per les oliveres, espero que fesseu el mateix en les empreses locals, protegir-les!
Sobre aquest estudi de les oliveres mil.lenàries del Gepec, es possible consultar-lo, i a on? Ja sigui bé en format digital o imprès.
MErci ;)
Hi ha dos documents. Un és un inventari de les oliveres que no farem públic més que en xifres generals o només als propietaris que hi estiguin interessats i/o persones que mostrin el seu interès per altres raons que no siguin mercantilistes (suposo que deu ser el teu cas). La idea és no publicar massa dades concretes sobre polígons i parcel.les per tal d'evitar tot el que puguem l'expoli que patim constantment. L'altre document és un Pla de Gestió de les Oliveres Monumentals. Aquest no hi ha cap problema en que el puguis consultar a l'Ajuntament. De totes maneres, si em passes una adreça de correu electrònic puc intentar aconseguir una càpia en format digital i enviarte-la si vols. La meua adreça és nventura@ulldecona.altanet.org
Gràcies
Núria, quant parles que "Fa poques setmanes saltava de nou l’alarma a Ulldecona per l’arrencada de desenes d’oliveres monumentals." Et refereixes al cas que avui he pogut llegir a la web del Gepeg ?
A la web http://www.gepec.org/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=748
es parlava de la imminent arrencada de 92 oliveres monumentals a Ulldecona.
Ara avui també a la web de Gepeg http://www.gepec.org/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=773&mode=thread&order=0&thold=0
he pogut llegir que aquestes oliveres ja han sigut arrencades. Les fotos estan penjades a http://gepec.latecla.net/modules.php?set_albumName=album03&op=modload&file=index&name=gallery&include=view_album.php
S'ha de remarcar la tasca que heu portat a terme des de l'Ajuntament envers la conservació de les oliveres mil•lenàries i la conscienciació de la gent. Però a nivell territorial, tal com ja es va fer al País Valencià, a Catalunya també s'hauria de fer efectiva la urgent protecció de les oliveres monumentals promesa pel delegat del DARP a les Terres de l'Ebre Toni Espanya. Ara, la pressió la tenim a les nostres terres, més encara quan s'anuncia la futura protecció de les oliveres mil•lenàries. Per això mentrestant, tal com demana el Gepeg, no s'hauria de declarar una moratòria per tal d'evitar que, mentre es tira avant la protecció; es continuï amb l’espoli que, tal com tu dius, "patim constantment" d'aquest important patrimoni natural i històric tant nostre ?
Salutacions.
Adjunto l'enllaç de la LLei 4/2006, de 19 de maig, de la Generalitat, de Patrimoni Arbori Monumental de la Comunitat Valenciana [DOGV núm.5265, de 24 de maig]
http://www.gva.es/cidaj/val/v-normas/4-2006.htm
Mitjançant aquesta llei es van declarar protegits genèricament, sense necessitat de resolució singularitzada els exemplars de qualsevol espècie arbòria existent al País Valencià que igualen o superen un o més dels paràmetres següents:
- 350 anys d'edat
- 30 metres d'alçària
- 6 metres de perímetre de tronc, mesurat a una alçària de 1,30 m. de la base.
- 25 metres de diàmetre major de la copa, mesurat en la projecció sobre el plànol horitzontal.
Si tinguéssem una llei similar a Catalunya, el darrer cas d'espoli d'oliveres a Ulldecona potser s'hagués pogut evitar. Si heu anat sobre el terreny haureu pogut comprovar millor quina edat tenien els arbres arrencats. Si a Catalunya hi hagués una llei com, o millor que, la valenciana els arbres que tinguéssen més de 350 anys podrien estar protegits i no es podrien arrencar.
Publica un comentari a l'entrada