M’agradaria poder ser molt més ràpida en les respostes però la falta de temps és un greu problema que té difícil solució, per això encara responc avui a un comentari fet en un escrit anterior sobre les Oliveres Monumentals. Deia “Molt bé per les oliveres, espero que fesseu el mateix en les empreses locals, protegir-les!”. Crec, sincerament, que l’actual legislatura ha estat molt profitosa per a Ulldecona en tots els àmbits i, en l’econòmic, també. Els resultats estan a la vista, però n’hi ha alguns que són més difícil de conèixer perquè es tracta de feina interna (molt costosa i difícil en alguns casos) i hi ha poques ocasions per explicar-la. No pretenc fer un resum de les actuacions fetes en els darrers quasi quatre anys, però si apuntar les més significatives i que han servit per dinamitzar el sector comercial, industrial, turístic i agrícola, sobretot, a més d’afavorir la implantació de noves empreses-comerços i evitar el tancament d’altres.
Començo per l’apartat industrial, el més visible. Després de tres anys d’intens treball, el passat estiu el Director de l'Institut Català del Sòl (INCASOL), Emili Mas, i el Subdirector de l’ens, Lluís Berenguer, van visitar Ulldecona per tal de signar els contractes de compra de noves parcel.les al polígon industrial Valldepins II. Dels 72.000 m2 de la segona fase es va adjudicar ja de sortida, uns 54.000 m2, o sigue més del 75%. Avui, set mesos després, no queda un sol metre quadrat a la venda dels 106.963m2 de la fase. I, això vol dir que la feina per ampliar el sòl industrial però també la feina de captació de noves empreses (la que no es veu) ha donat els seus fruits i que l’hem fet ben feta.
Vist el creixement industrial que està tenint Ulldecona, des del govern ens vam posar les piles fa molts mesos ja per preveure que si s’esgotava ràpidament el sòl de Valldepins II, com així va ser, necessitariem un Valldepins III. I ho vam fer a través d’un conveni de col.laboració de la Societat Municipal Ulldecona Activa i cinc empreses locals. Aquesta fase encara està en tràmit administratiu però ens permetrà tindre 83.897 m2 més de sòl industrial (quasi tot servirà per a l’ampliació d’empreses locals).
La primera fase del polígon Valldepins I fou iniciada en 1992 amb 179.823m2, totalment construïts i en funcionament. De Valldepins II i III, ja n’he donat les dades en el paràgraf anterior. En total, més de 370.000 m2 de sòl industrial a Ulldecona que, sense cap dubte, consoliden i garanteixen el seu futur.
Fruit de les bones gestions fetes amb altres administracions, a més, vam aconseguir el 2006 una important subvenció i un crèdit del Ministeri d’Indústria per continuar en altres actuacions semblants i, una de les empreses grans del polígon, es va beneficiar també l’any passat d’una subvenció del Ministeri d’un milió i mig d’euros més un crèdit per un import semblant.
En l’apartat comercial, hem destinat 400.000 euros (amb subvencions del Feder i del Departament de Comerç de la Generalitat) a la peatonalització d’un tram del carrer Major-Plaça de l’Esglèsia, hem signat convenis amb la Unió de Comerç d’Ulldecona i l’Associació d’Empresaris per actuacions de dinamització i, un cop més, el treball intern que no es veu. Moltes de les dades són privades i, per tant, faré només un breu resum sense especificar noms, de quin ha estat el resultat de les gestions fetes des de l’oficina de l’Agent d’Ocupació i desenvolupament local només en el darrer exercici, el de 2006. El Departament de Comerç va subvencionar una llibreria, una botiga de roba d’esport i una altra d’electrodomèstics. Dos d’elles es van també beneficiar de les exempcions d’impost d’obres per ampliació o reforma previstes en ordenança municipal de l’Ajuntament d’Ulldecona des del 2004. En l’apartat d’autònoms/empresaris nous, el Departament de Treball i Indústria ha subvencionat una llar d’infants (que ha comptat també amb una subvenció de l’Ajuntament junt amb l’Agrobotiga de la Cooperativa Agrícola), una botiga d’articles de regals diversos, una botiga de roba infantil, un taller de mecànica industrial i un bar.
A nivell estrictament municipal fa un parell d’anys vam modificar les bases reguladores de subvencions per al foment econòmic i industrial, que fins llavors només preveia subvencions de l’Ajuntament per a la instal.lació d’indústries al polígon Valldepins. Vam incloure-hi el sector comercial. Ara, tal com s’estableix a les bases (es poden consultar a la web de l’Ajuntament d’Ulldecona: http://www.ulldecona.org/) són objecte de subvenció la primera instal.lació d’indústries i establiments comercials a Ulldecona i l’ampliació i/o trasllat sempre i quan suposen una inversió en actiu fix d’indústries i establiments comercials ja implantats anteriorment al municipi.
Estem treballant molt per dinamitzar el sector turístic amb l’adeqüació del nostre patrimoni com a atractiu principal (sigui arquitectònic, monumental, mediambiental, gastronòmic o cultural) i els visitants comencen a arribar a Ulldecona, fet que també beneficia, i molt, el sector comercial. S’estan obrint nous establiments hotelers i això ja no té marxa enrera. Ulldecona va ser durant el novembre la capital de la gastronomia de les nostres comarques. Es va celebrar la 3ª Mostra de Productes de la Terra, a la que va assistir moltíssima gent de tots els pobles de la zona. I, al mateix temps, s’iniciaven les 10 enes Jornades Gastronòmiques amb la participació de deu restaurants del municipi. En aquest punt em podria allargar molt més però ja ho faré en una altra ocasió i de manera específica.
En el sector agrícola (també crea ocupació, també és riquesa) no hem treballat menys. Durant el 2006 es va celebrar el Taller Ocupacional "Ager nostrum", un programa cofinançat amb fons públics, amb la participació de l'Ajuntament d'Ulldecona, el Servei d'Ocupació de Catalunya i el Fons Social Europeu, que va formar un total de 8 persones d'entre 31 i 51 anys, en l’àmbit de la fruiticultura. Entre altres coses, els alumnes van construïr un umbracle on es van introduïr varietats de fruiters locals, molts d’ells quasi bé perduts. Avui, tots treballen a Ulldecona per compte alié o en noves empreses. Un taller anterior, d’auxiliar d’ajuda a domicili ens va permetre formar deu dones que també han format les seues empreses i treballen quasi exclusivament al Ulldecona. Formació, ocupació, treball, riquesa ...
No he pretés explicar-ho tot perquè necessitaria dies per buscar la informació i dies per escriure-ho però he cregut que era una bona ocasió per dir-hi quatre coses importants. La col.laboració entre l’administració pública i el sector econòmic privat és bàsica per fer crèixer un municipi i, crec que natros, a Ulldecona ho estem fent bé. És cert que tenim poc temps i poques ocasions per explicar-ho, en aquest sentit potser ens haurem d’aplicar més. Ara, és cert també, que moltes vegades se li dona més importància a les "grans" polítiques econòmiques o als grans titulars que a aquesta feina del dia a dia, que no es veu i, que quasi sempre té més impacte sobre l'economia dels nostres pobles.
dilluns, 19 de març del 2007
ECONOMIA LOCAL
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
5 comentaris:
Pos si els de la cooperativa i l'agrobotiga tenen subvencions públiques podrien treballar una mica més en benefici de tots i no només dels seus directius ...
Va bé, 400.000 euros en una obra que no vol cap botiguer del carrer major. Hem sembla una molt bona manera d'ajudar, sí senyor.
Que no serveix de res dius???
Me fa gràcia perquè la gent se pensa que els mals resultats dels seus negocis són per culpa de fer un tros de plaça peatonal, ignorant que el seu problema és la manca d'especialització, preus poc competitius, i manca de tècniques de venta, xiquets no volieu globalització? aquí la teniu... feu canvis en els vostres negocis, i veureu els beneficis de tenir una plaça on la gent pugue circular lliurement en lo seu carro de la compra
El comerç del nostre poble basa la seva estratègia comercial en vendre productes antics, desfasats, de temporades anteriors, i a un preu intocable. Com volen així captar nous clients? Tan si val si van en cotxe o a peu, el problema és que no s'han adaptat als nous temps i ja està.
els politics han de ser valents i han de saber avançarse als temps. A ulldecona en alguns aspectes encara vivim als anys 80 i ja era hora que hi hagues gent valenta. Daqui deu anys la plaça sera del milloret que tindrem i els queixons de sempre ja no diran res
Publica un comentari a l'entrada